Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Proč je jídlo důležité?

Podle tradiční čínské medicíny se zdraví točí kolem nehmotného v těle (Qi, Yang) a hmotného v těle (yin).

Qi

Qi je energie, kterou potřebuje naše zažívání pro to, aby bylo schopné efektivně a rychle (obojí je důležité pro ledviny) natrávit a dál do zažívacího traktu poslat zkonzumované jídlo. Protože Qi (jakákoli energie) stoupá vzhůru (je nehmotná) a vzhůru stoupá i teplo (Yang), bude pro získání co největšího množství energie zapotřebí strava TEPLÁ, a nikoli studená.

Proč potřebujeme, aby jídlo bylo teplé?

Aby tedy orgány zažívání podle TCM (hlavní je slezina, vedlejší žaludek, ale zde nás zajímá hlavní orgán slezina /slinivka/) získávaly z jídla dostatek Qi, mělo by být teplé KAŽDÉ jídlo.

Jestliže budeme jíst cokoli studeného (a syrového – ovoce, zeleninu), bude slezina potřebovat na zpracování NAVÍC dvě veličiny, protože jako první bude muset zkonzumované jídlo OHŘÁT. K tomu potřebuje:

  • 1. Energii (aby ze studeného udělala teplé)
  • 2. Čas (aby měla čas ze studeného udělat teplé)

Pokud spotřebujeme navíc energii + čas, bude nám chybět nejen v zažívání, ale také v ledvinách, které jsou „vnoučkem“ sleziny a které si k „babičce“ chodí do „špajzu“, pokud nedostanou porci Qi HNED (slezina ji ale hned nedá, protože potřebuje ENERGII a ČAS – viz výše – k tomu, aby Qi vůbec mohla z jídla vyrobit).

Co tak strašného se stane, když budeme jíst studené pokrmy?

Těmi rozumíme například:

  • studené mléčné výrobky z lednice
  • jogurt
  • ale také smoothie
  • syrovou zeleninu
  • syrové ovoce

A co se v těle děje, jestliže sníme studený pokrm?

  • Slezina spotřebovává navíc energii a čas, aby stravu ohřála (viz výše)
  • tím se připravuje o Qi (Yang), kterou potřebuje ke svému fungování, takže se objevuje:
    • únava
    • plynatost
    • rychlý (bezbolestný) průjem
    • chladné končetiny, případně i pocit chladu v trávení
    • prolapsy orgánů
    • křečové žíly
    • otoky
  • jestliže se o Qi (Yang) připravuje dlouhodobě, začne se namísto yangového (teplého) chování chovat yinově (studeně) a začne vylučovat do těla vlhkost
  • pokud se vlhkost někde „zdrží“ a usadí, začne vznikat hlen, jehož projevy jsou například:
    • zahlenění
    • cysty
    • celulitida
    • vypouklé bříško vzdorující dietám a také cvičení a mnoho dalších obtíží

Základní požadavky na stravu jsou tedy:

  • pravidelnost (slezina ji má ráda)
  • vše konzumovat teplé (dokonce i vodu si nosit v termosce), což platí i pro ovoce a zeleninu
  • od 30. roku života nesvačinkovat
  • od 40. roku života 3 jídla denně bez zobání a svačinek mezitím, poslední jídlo nejpozději v 18.00 hod.
  • od 50. roku života 2–3 jídla denně (tzv. přerušovaný půst)

Potraviny vhodné pro správné fungování sleziny:

  • obiloviny a zrna trav (pokud nesnášíte lepek, i tak lze obiloviny použít, jen bezlepkové):
    • kroupy
    • rýže
    • jáhly
    • quinoa
    • bulgur
    • amarant (milička)
    • méně pohanka (oslabuje při vyšší konzumaci ledviny) atd
    • pozor na oblíbenou slzovku, vytáhne z těla veškeré, i ty potřebné tekutiny! Nesmějí ji lidé hubení a/nebo suší (se suchou kůží a suchem v puse, na jazyku apod.).
  • potraviny pískové a okrové barvy: všechny dýně, batáty
  • kvalitní maso 
  • tepelně upravená zelenina
  • tepelně upravené ovoce (např. čerstvě vařené kompoty nebo kompoty sterilované a ohřáté)
  • škrob kuzu apod.

Příklad denního jídelníčku

Snídaně: 

– teplá polévka (buď hustá – zahuštěná obilovinami, viz výše, nebo s ohřátým pečivem – pečivo ideálně max. 1 x denně, nejlépe kousek žitného chleba, na to rozpustit máslo, sýr atd.)
– kaše (vařená na vodě, s ovocem, ořechy atd.) – při podávání rozpustit do kaše kvalitní tuk (máslo, ghí apod.)
– vajíčka s pečivem (ohřátým, viz výše) atd.

Svačina:

  • NESVAČÍME

Oběd:

  • teplé jídlo, nejlépe začít polévkou (zde nejlépe vývar kostní, masový /podzim, zima/, zeleninový /jaro, léto/)
  • maso, luštěniny
  • přílohy se naučit dělat z obilovin/trav – například jako přílohu jen brambory vynechávat, pokud brambory, tak jedině s vmíchanými uvařenými jáhlami nebo jinými obilovinami

Svačina:

  • NESVAČÍME

Večeře:

  • buď to, co zbylo od oběda
  • nebo cokoli teplého (viz snídaně, oběd)

PO VEČEŘI ANI MIMO JÍDLA NESVAČÍME, ALE ANI NEZOBEME DROBNOSTI!


Chcete vědět víc? Připravily jsme pro vás zdravé kuchařky!