Proč je jídlo důležité?
Podle tradiční čínské medicíny se zdraví točí kolem nehmotného v těle (Qi, Yang) a hmotného v těle (yin).
Qi
Qi je energie, kterou potřebuje naše zažívání pro to, aby bylo schopné efektivně a rychle (obojí je důležité pro ledviny) natrávit a dál do zažívacího traktu poslat zkonzumované jídlo. Protože Qi (jakákoli energie) stoupá vzhůru (je nehmotná) a vzhůru stoupá i teplo (Yang), bude pro získání co největšího množství energie zapotřebí strava TEPLÁ, a nikoli studená.
Proč potřebujeme, aby jídlo bylo teplé?
Aby tedy orgány zažívání podle TCM (hlavní je slezina, vedlejší žaludek, ale zde nás zajímá hlavní orgán slezina /slinivka/) získávaly z jídla dostatek Qi, mělo by být teplé KAŽDÉ jídlo.
Jestliže budeme jíst cokoli studeného (a syrového – ovoce, zeleninu), bude slezina potřebovat na zpracování NAVÍC dvě veličiny, protože jako první bude muset zkonzumované jídlo OHŘÁT. K tomu potřebuje:
- 1. Energii (aby ze studeného udělala teplé)
- 2. Čas (aby měla čas ze studeného udělat teplé)
Pokud spotřebujeme navíc energii + čas, bude nám chybět nejen v zažívání, ale také v ledvinách, které jsou „vnoučkem“ sleziny a které si k „babičce“ chodí do „špajzu“, pokud nedostanou porci Qi HNED (slezina ji ale hned nedá, protože potřebuje ENERGII a ČAS – viz výše – k tomu, aby Qi vůbec mohla z jídla vyrobit).
Co tak strašného se stane, když budeme jíst studené pokrmy?
Těmi rozumíme například:
- studené mléčné výrobky z lednice
- jogurt
- ale také smoothie
- syrovou zeleninu
- syrové ovoce
A co se v těle děje, jestliže sníme studený pokrm?
- Slezina spotřebovává navíc energii a čas, aby stravu ohřála (viz výše)
- tím se připravuje o Qi (Yang), kterou potřebuje ke svému fungování, takže se objevuje:
- únava
- plynatost
- rychlý (bezbolestný) průjem
- chladné končetiny, případně i pocit chladu v trávení
- prolapsy orgánů
- křečové žíly
- otoky
- jestliže se o Qi (Yang) připravuje dlouhodobě, začne se namísto yangového (teplého) chování chovat yinově (studeně) a začne vylučovat do těla vlhkost
- pokud se vlhkost někde „zdrží“ a usadí, začne vznikat hlen, jehož projevy jsou například:
- zahlenění
- cysty
- celulitida
- vypouklé bříško vzdorující dietám a také cvičení a mnoho dalších obtíží
Základní požadavky na stravu jsou tedy:
- pravidelnost (slezina ji má ráda)
- vše konzumovat teplé (dokonce i vodu si nosit v termosce), což platí i pro ovoce a zeleninu
- od 30. roku života nesvačinkovat
- od 40. roku života 3 jídla denně bez zobání a svačinek mezitím, poslední jídlo nejpozději v 18.00 hod.
- od 50. roku života 2–3 jídla denně (tzv. přerušovaný půst)
Potraviny vhodné pro správné fungování sleziny:
- obiloviny a zrna trav (pokud nesnášíte lepek, i tak lze obiloviny použít, jen bezlepkové):
- kroupy
- rýže
- jáhly
- quinoa
- bulgur
- amarant (milička)
- méně pohanka (oslabuje při vyšší konzumaci ledviny) atd
- pozor na oblíbenou slzovku, vytáhne z těla veškeré, i ty potřebné tekutiny! Nesmějí ji lidé hubení a/nebo suší (se suchou kůží a suchem v puse, na jazyku apod.).
- potraviny pískové a okrové barvy: všechny dýně, batáty
- kvalitní maso
- tepelně upravená zelenina
- tepelně upravené ovoce (např. čerstvě vařené kompoty nebo kompoty sterilované a ohřáté)
- škrob kuzu apod.
Příklad denního jídelníčku
Snídaně:
– teplá polévka (buď hustá – zahuštěná obilovinami, viz výše, nebo s ohřátým pečivem – pečivo ideálně max. 1 x denně, nejlépe kousek žitného chleba, na to rozpustit máslo, sýr atd.)
– kaše (vařená na vodě, s ovocem, ořechy atd.) – při podávání rozpustit do kaše kvalitní tuk (máslo, ghí apod.)
– vajíčka s pečivem (ohřátým, viz výše) atd.
Svačina:
- NESVAČÍME
Oběd:
- teplé jídlo, nejlépe začít polévkou (zde nejlépe vývar kostní, masový /podzim, zima/, zeleninový /jaro, léto/)
- maso, luštěniny
- přílohy se naučit dělat z obilovin/trav – například jako přílohu jen brambory vynechávat, pokud brambory, tak jedině s vmíchanými uvařenými jáhlami nebo jinými obilovinami
Svačina:
- NESVAČÍME
Večeře:
- buď to, co zbylo od oběda
- nebo cokoli teplého (viz snídaně, oběd)