Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Tříkrálový koláč patří místopisně a kulturně do Francie. Říká se mu Galette des Rois, ale najdete jej i v ostatních částech Evropy a světa – třeba v Anglii a USA se mu říká King cake nebo Three Kings cake. Zajímavé na něm je, že neobsahuje ani trochu ovoce, zato ale hodně másla a ořechů. Recept jsem upravila částečně podle serveru Laskominy od Maryny, částečně pak podle anglických zdrojů. Zredukovala jsem množství cukru, a hlavně upravila podrecept na cukrový sirup – aby vám neztvrdl na kámen, než upečete koláč.

Do originálu se vkládá mince – je vhodné ji naložit na chvíli do octa a pak řádně umýt. Tím se vydezinfikuje.

Samozřejmě tohle jídlo není vzor zdravé kuchyně. No ale je doma s láskou pečené, obsahuje kvalitní cukr, kvalitní tuk a ořechy. Takže jednou za čas – proč ne. Pozor si dejte na kvalitu listového těsta!

Suroviny:

  • cukrový sirup (níže samostatný odstavec s receptem)
  • listové těsto – já kupovala od Šetry. Nejlepší je ovšem udělat si vlastní
  • 140 g másla
  • 120 g cukru (namlela jsem si třtinový krupicový)
  • 140 g ořechů (zkombinovala jsem 100 g mandlí a 40 g lískových ořechů) – vše jsem najemno namlela
  • 2 velká vejce
  • 1 vejce na pomazání
  • 3 lžíce cherry
  • 30 g kukuřičného škrobu
Všechny suroviny hezky pohromadě, zleva shora: máslo, cukr před rozemletím, mleté mandle, dole vpravo: cukrový sirup, kvalitní lískové ořechy, dole bio kukuřičný škrob

Postup:

V robotu jsem nechala deset až patnáct minut šlehat povolené máslo s namletým cukrem. Pak jsem přidala ořechy smíchané se škrobem, cherry a vejce. Znovu jsem nechala chvíli promísit.

Do vymazané a vysypané zapékací mísy jsem opatrně vložila půlku listového těsta. To jsem předem rozválela na kulatou placku o průměru o cosi větším, než je zapékací mísa.

Nahoru jsem navrstvila náplň a udělala z ní takový „kopeček“ (vizte příslušná fotka).

Druhou půlku těsta jsem rozválela ještě o něco víc než první a překryla jsem s ní dolní část s náplní. Okraje jsem potřela vejcem a pokusila se je spojit (úplně to všude nevyšlo, ale čím líp je upěchujete – třeba vidličkou, tím menší je pravděpodobnost, že náplň během pečení vyteče).

Horní část jsem pomocí žiletky ozdobila „paprsky“ královské koruny.

Dezert jsem vložila na 30 minut do lednice, aby se těsto znovu zpevnilo, a před pečením jsem vše potřela zbytkem vejce.

Pečení: 30 minut na 180 stupňů (prvních 15 minut s ventilátorem, zbytek bez ventilátoru).


Cukrový sirup:

30 g cukru a 30 ml vody ohřejte v rendlíčku. Cukr se musí rozpustit. Pak ztlumte oheň a bez míchání nechejte 5 minut zhoustnout. Ještě horkým sirupem polijte opatrně horký, z trouby vyndaný koláč.


A co nám říká tradice?

No a na upečený koláč můžete posadit papírovou korunu :-)… ať je efekt dokonalý! Jestliže jste do koláče zapekli minci, pak ten, kdo ji bude ve svém dílku mít (pozor, nekousněte do ní! Zuby! Au! 🙂 ), bude mít daný rok bohatý na peníze i štěstí.