Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Tenhle koláč jsem objevila v Řecku – a stejně jako do těsta filo jsem se do něj kulinářsky zamilovala. K jeho přípravě potřebujete právě řecké nekvašené těsto filo. Pokud se dá o nějakém těstu říci, že je zdravé, pak je to toto. Obsahuje jen pár surovin, které musí být co nejkvalitnější:

  • hladká mouka
  • voda
  • trocha kvalitního olivového oleje

Do fila se nedává ani sůl, a to proto, že se připravuje naslano i nasladko. Známými jídly připravenými z fila jsou třeba sladká (přeslazená) řecká baklava nebo balkánský burek. Filo se válí tak dlouho, než je z něho placka široká jako list papíru. Tyto pláty se potom kladou na sebe, takže při pečení vznikne mnoho vrstviček křupavého těsta podobných jemnému listovému těstu.

Zde se však filo představuje v jiném světle – ve slaném vrstveném koláči. Zkuste si jej připravit, je rychlý a skvělý!

Suroviny:

  • jedno těsto filo (prodává např. Rohlík nebo řecké speciality)
  • balení oliv kalamata
  • sušené nebo čerstvé brusinky
  • kvalitní sýr typu brie – zde bio kozí brie)
  • panenský olivový olej
  • najemno nasekaná nať bazalky

Postup:

Těsto opatrně vyndáme z obalu a pomalu vrstvíme, až vytvoří po celé délce plechu „vlny“. Na ně opatrně nakrájíme kousky sýra a vyskládáme olivy a brusinky. Řádně zakápneme olivovým olejem a posypeme bazalkou. Upečeme.

Koláč se dá podávat studený nebo teplý.

Níže ve fotogalerii najdete postup skládání těsta.