Tenhle koláč jsem objevila v Řecku – a stejně jako do těsta filo jsem se do něj kulinářsky zamilovala. K jeho přípravě potřebujete právě řecké nekvašené těsto filo. Pokud se dá o nějakém těstu říci, že je zdravé, pak je to toto. Obsahuje jen pár surovin, které musí být co nejkvalitnější:
- hladká mouka
- voda
- trocha kvalitního olivového oleje
Do fila se nedává ani sůl, a to proto, že se připravuje naslano i nasladko. Známými jídly připravenými z fila jsou třeba sladká (přeslazená) řecká baklava nebo balkánský burek. Filo se válí tak dlouho, než je z něho placka široká jako list papíru. Tyto pláty se potom kladou na sebe, takže při pečení vznikne mnoho vrstviček křupavého těsta podobných jemnému listovému těstu.
Zde se však filo představuje v jiném světle – ve slaném vrstveném koláči. Zkuste si jej připravit, je rychlý a skvělý!
Suroviny:
- jedno těsto filo (prodává např. Rohlík nebo řecké speciality)
- balení oliv kalamata
- sušené nebo čerstvé brusinky
- kvalitní sýr typu brie – zde bio kozí brie)
- panenský olivový olej
- najemno nasekaná nať bazalky
Postup:
Těsto opatrně vyndáme z obalu a pomalu vrstvíme, až vytvoří po celé délce plechu „vlny“. Na ně opatrně nakrájíme kousky sýra a vyskládáme olivy a brusinky. Řádně zakápneme olivovým olejem a posypeme bazalkou. Upečeme.
Koláč se dá podávat studený nebo teplý.
Níže ve fotogalerii najdete postup skládání těsta.