Spojení slov „lahodná“ a „Anglie„? No ano! Tradovaná nechutná ostrovní kuchyně je mýtus, který způsobuje, že k vlastní škodě nezkoušíme tamní výborná jídla. My jako rodina máme štěstí, že naším kamarádem je po celá desetiletí Angličan ze severní Anglie žijící v Ostravě Chris. Díky němu jsme se tohoto mýtu zbavili už dávno a anglická kuchyně tvoří pravidelnou součást našeho jídelníčku. Níže najdete tradiční „ovčákův koláč“ – Shepherd’s Pie.
Toto jídlo je naprosto skvělé pro podzim, zimu a časné jaro – hodně dušené (teplé) zeleniny, kvalitní maso, zapékaný pokrm z jednoho hrnce. Pokud chcete, aby pokrm splňoval i zásady dietetiky podle tradiční čínské medicíny, pak do brambor zamíchejte předem uvařené jáhly.
Připravte si redukci z černého piva
Do hrnce dejte obsah jedné sklenice černého piva a nechejte vařit, dokud se objem nezredukuje zhruba na 2/3 původního množství. Odložte.
Omáčka
Suroviny:
- nasekaná cibule
- mleté hovězí maso
- na kolečka nakrájená mrkev
- kus řapíkatého celeru na kousky
- redukce z černého piva
- sůl
- pepř
- worcesterová omáčka (která se nečte mimochodem jako „worčestr“, ale jako „wustr“ 😉 )
Postup:
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte mleté maso a nechte orestovat, vsypejte zeleninu, koření a redukci z černého piva. Duste cca 20 minut, ale tak, aby mrkev zůstala mírně křupavá. Dejte na olejem vylitou zapékací mísu dušenou zeleninu a na ni nahrňte bramborovou kaši. Udělejte vidličkou vzor, aby se opekly „vrcholky vln“, a dejte zapéct. V troubě by měl být pokrm tak dlouho, aby směs probublala a vrchní část se opekla.
Bramborová kaše s parmazánem
Uvařte brambory, rozmačkejte mačkadlem (nemixujte, pro toto jídlo je vhodné, aby bramborám zůstala struktura – sem tam větší kousek), osolte, opepřete. Pak vmíchejte strouhaný parmazán.