Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Co si budeme povídat, i když se snažím jíst zdravě, slezinu mám dlouhodobě oslabenou a chuť na sladké poměrně velkou. Snažím se proto konzumovat doma vyrobené dezerty a moučníky s co nejmenším množstvím surovin a cukru.

Sernik mě okouzlil v Polsku už před pár lety – na jeho přípravu se používá tvaroh, který v Česku není k dostání. Šel by ale nahradit jemným tvarohem, do kterého přidáte trochu cukru (v polské verzi se cukr nepřidává, sladkost vzniká výrobním postupem).

Můžete se tedy pustit do lahodného, vydatného, na suroviny chudého a výborného polského moučníku.

Takto vypadá tvaroh, který se dostane v Polsku a z nějž se sernik připravuje. Nahraďte jej jemným tvarohem s trochou cukru.

Těsto:

  • 125 g mouky (lze použít i celozrnnou, já použila bio jemnou bílou hladkou z DM)
  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 1 lžíce jemného cukru (třtinového)
  • 1 lžíce zakysané smetany

Postup:

Vše smíchejte dohromady (máslo by mělo být změklé), vytvořte kouli, tu zabalte do folie a dejte na půl hodiny do lednice odpočívat.

Náplň:

  • 500 g sernikového tvarohu (nebo jemného tvarohu s trochou cukru)
  • 2 žloutky
  • 3 bílky
  • 2 vanilkové cukry pravé bio
  • 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 lžíce pomerančové marmelády (já měla od Marmellady)
  • 60 g natátého másla
  • jedna lžíce třtinového cukru do směsi (případně 2, podle toho, jak moc to potřebujete mít sladké)
  • 2 lžíce rozinek
  • mletý třtinový cukr na posypání

Postup:

  • sernikový tvaroh nebo tvaroh s cukrem rozmixujte, aby v něm nezůstaly kousky
  • do mísy s tvarohem přidejte žloutky, vanilkový cukr a prošlehejte
  • přidejte máslo a prošlehejte
  • směsi spojte (tvarohovou + žloutkovou)
  • opatrně přidejte rozinky a proházejte, ať nejsou porušené
  • zvlášť ušlehejte pevný sníh a vmíchejte (jen obracením pomocí vařečky! Nikoli metlami!) opatrně do těsta společně s marmeládou

Chronologie prací:

Jakmile je těsto z lednice odleželé, vtiskněte je do dortové formy (zde malá, poloviční, než je pro klasické dortové formy), u níž jste pomazali máslem okraje formy nahoře. Troubu rozpalte na 180 stupňů a základ do ní dejte na 15 minut péct. Mezitím si připravte tvarohovou směs. Po 15 minutách těsto vyndejte, do formy přidejte tvarohovou směs, stáhněte teplotu trouby na 140-150 stupňů a opatrně pečte zhruba hodinu. Pak troubu vypněte a nechejte sernik, aby v ní společně vychládal. Nevyndávejte, dokud není trouba studená! Pak posypte moučkovým (namletým třtinovým) cukrem.

Opatrné zamíchávání sněhu do tvarohové směsi.
Před vložením do trouby.

Uchovávejte ve lednici, podávejte v pokojové teplotě, aby se rozvinuly chutě a vůně.

Sernik po vychladnutí a posypaný cukrem. Cukr se pak vcucne do horní vstvy a nebude vidět.