Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Sciachiatta je původně sicilský masový slaný koláč, zde najdete jeho vegetariánskou verzi. Nebojte se experimentovat a berte všechny ingredience krom základních jen jako doporučení. Namísto salátu můžete dát brokolici. Namísto brambor batáty. Sciachiattu můžete udělat z celozrnné mouky, prostě popusťte uzdu fantazii!

Suroviny:

Na těsto:

  • 3 šálky bio špaldové mouky (velikost šálků volte podle toho, kolik sciachiatty potřebujete)
  • 1,25 šálku vlažné vody
  • 3/4 šálku kvalitního olivového oleje
  • sůl
  • lžičku bio třtinového cukru
  • kvasnice (sušené nebo čerstvé; bohužel mám špatné zkušenosti s bio kvasnicemi)

Na náplň a topping:

  • pár brambor nakrájených na tenoučké plátky (pokud nejsou nové, určitě je sloupněte)
  • pár rajčat
  • papriku
  • cibuli
  • černé olivy (nejlépe kalamata)
  • pecorino nebo parmiggiano reggiano

Postup:

Napřed si připravte těsto: ingredience dobře promíchejte a pak ručně nebo robotem vypracujte hladké těsto. Nechejte vykynout. Pak rozdělte na dvě části. Jednou vyložte dobře namaštěný větší plech.

Mezitím si udělejte náplň: Na pánvi zpěňte cibulku, přidejte papriku a rajčata a vše poduste se solí. Pak nahrubo rozmixujte. Na spodní část těsta klaďte plátečky brambor, rozpůlené olivy a vše osolte. Použila jsem sůl z Natural Mallorca. Podle chuti opepřete. Poklaďte syrovou zelenou zeleninou (zde nahrubo nasekaný baby salát).

Na salát naplácejte rajčatovou směs a rozetřete tak, jak bude možné. Osolte, je-li nutné.

Rozválejte opatrně druhou polovinu těsta a položte ji na náplň.

Posypejte pecorinem nebo parmazánem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 125 stupňů. Pečte, než bude těsto růžové. Pak ještě chvíli zapněte gril.

Podávejte v létě s listovým salátem o pokojové teplotě a v zimě s blanšírovaným salátem.

Nezapomeňte, že na serveru Uzdrav sám sebe najdete pdf s kuchařkami pro všechna roční období!