Sciachiatta je původně sicilský masový slaný koláč, zde najdete jeho vegetariánskou verzi. Nebojte se experimentovat a berte všechny ingredience krom základních jen jako doporučení. Namísto salátu můžete dát brokolici. Namísto brambor batáty. Sciachiattu můžete udělat z celozrnné mouky, prostě popusťte uzdu fantazii!
Suroviny:
Na těsto:
- 3 šálky bio špaldové mouky (velikost šálků volte podle toho, kolik sciachiatty potřebujete)
- 1,25 šálku vlažné vody
- 3/4 šálku kvalitního olivového oleje
- sůl
- lžičku bio třtinového cukru
- kvasnice (sušené nebo čerstvé; bohužel mám špatné zkušenosti s bio kvasnicemi)
Na náplň a topping:
- pár brambor nakrájených na tenoučké plátky (pokud nejsou nové, určitě je sloupněte)
- pár rajčat
- papriku
- cibuli
- černé olivy (nejlépe kalamata)
- pecorino nebo parmiggiano reggiano
Postup:
Napřed si připravte těsto: ingredience dobře promíchejte a pak ručně nebo robotem vypracujte hladké těsto. Nechejte vykynout. Pak rozdělte na dvě části. Jednou vyložte dobře namaštěný větší plech.
Mezitím si udělejte náplň: Na pánvi zpěňte cibulku, přidejte papriku a rajčata a vše poduste se solí. Pak nahrubo rozmixujte. Na spodní část těsta klaďte plátečky brambor, rozpůlené olivy a vše osolte. Použila jsem sůl z Natural Mallorca. Podle chuti opepřete. Poklaďte syrovou zelenou zeleninou (zde nahrubo nasekaný baby salát).
Na salát naplácejte rajčatovou směs a rozetřete tak, jak bude možné. Osolte, je-li nutné.
Rozválejte opatrně druhou polovinu těsta a položte ji na náplň.
Posypejte pecorinem nebo parmazánem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 125 stupňů. Pečte, než bude těsto růžové. Pak ještě chvíli zapněte gril.
Podávejte v létě s listovým salátem o pokojové teplotě a v zimě s blanšírovaným salátem.