Úvodní úprava ořechů je vždy stejná. Sbírejte do 24. 6., později už ne, jsou tvrdé. Pak je nejméně týden máčejte ve vodě, kterou denně vyměňujete (delší doba máčení nevadí). Ořechy je před máčením nutné na několika místech propíchnout. Proč? Ořechy, a obzvlášť ve své nezralé podobě, jsou velmi silné. Pokud byste je nenamáčeli, může vás pak z jejich konzumace silně bolet hlava.
Sladké vlašské ořechy
Předchystané ořechy 30 minut vařte v čisté vodě. Napěchujte je do zavařovacích sklenic. Nálev (500 g cukru, 250 ml vody, 1/2 skořice, 3 hřebíčky, 10 kuliček nového koření, 1/2 chemicky neošetřeného citronu, nakrájeného na plátky – to vše na 500 g ořechů) nechejte projít varem a nalijte na ořechy. 3 dny nechejte odpočívat Pak nálev znovu přiveďte k varu a opět jím ořechy zalijte. Další 3 dny nechte macerovat. Pak převařte ořechy i s nálevem, dejte do zavařovaček, zavíčkujte a 20 minut jemně zavařujte. Všechny ořechy musí být plně ponořené v nálevu! Konzumovat můžete, ale až po 6 měsících odležení. Podávají se do dezertů, jako příloha k masům apod.
Nocino – alkoholický nápoj
Množství ingrediencí je na 30 nezralých ořechů: 2 kousky skořice, 5 celých hřebíčků, trochu dřeně z vanilkového lusku, kůra z chemicky neošetřeného citronu, 2,5 šálků třtinového cukru, 1 litr vodky. Přepřipravené ořechy nakrájejte na čtvrtiny. Všechny ostatní ingredience dejte do jedné nádoby a řádně protřepejte. Pak nechejte 6 týdnů zrát. Směs bude stále tmavší. Pak dejte do sklenic na alkohol, zavíčkujte a podávejte nejdříve po roce od zazátkování.
Zavařené zelené ořechy ve stylu chutney
Zde bude úvod trochu časově delší. Předpřipravené ořechy ještě na 3 dny naložte (už bez slévání) do slaného roztoku (na 1 l vody 100 g soli). Slijte. Pak nechejte 24 hodin schnout. Ořechy by měly zčernat. Pak povařte aspoň půl hodiny. Přendejte do zavařovaček a přelijte nálevem (na 1 kg ořechů): 5 šálků zralého červeného octa, 3–4 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci koření (skořice, ale i černý pepř), 1/2 lžičky hřebíčků. Nálev necháme povařit, nalijeme na ořechy a dáme sterilizovat. Než otevřete, nechejte aspoň 4 týdny zrát. Podává se k masům a taky k sýru.