Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Muchovníku se říká indiánské ovoce. Je to široce rozšířený keř, na nějž se u nás v sadech pozapomnělo, přestože jediné, co opravdu potřebuje, je sluníčko a aspoň jemně propustnou půdu.

Muchovník se dokonce využívá pro léčebné účely, zejména pro harmonizaci středu (žaludek, slezina, slinivka) a doplnění krve.

Dezert z muchovníku

Ingredience:

  • domácí piškot
  • miska opláchnutého muchovníku
  • podle chuti třtinový mletý cukr
  • (bio) vanilka
  • (bio) smetana na šlehání
  • (bio) mascarpone
  • plátky želatiny (jedno balení)

Postup:

Na dno dortové formy umístíme upečený piškot (pokud se pekl v jiné nádobě; pod ním by neměl být pečicí papír, aby se nerozmáčel).

Zvlášť umícháme mascarpone s cukrem a vanilkovým cukrem.

Na vodní lázni rozpustíme v 5 lžicích vody želatinu (pozor, nesmí se to vařit) a ještě na vodní lázni vešleháme 2 lžíce smetanové směsi do horké želatiny. Pak rychle želatinovou směs vmícháme do mascarpone a jen obracením velké lžíce vmícháme bobulky muchovníku.

Zakryjeme potravinářskou folií a necháme aspoň půl dne odpočívat v ledničce. Můžete podávat s našlehanou šlehačkou.

Ne, opravdu to není zdravý dezert, je hodně tučný. Na druhou stranu je to doma vyrobená sladkost, která:
  • obsahuje doma upečený piškot s několika základními surovinami a bez prášku do pečiva
  • můžete redukovat obsah cukru v piškotu i krému
  • můžete úplně vynechat mascarpone a šlehačku a udělat na piškot vrstvu pouze ze želatiny a ovoce

Tento dezert byl připraven namísto narozeninového dortu a vzhledem k obsaženým surovinám je lehký a nezhorší letní přehřívání.