Nebudeme si namlouvat, že následující recept je to nejzdravější, co můžete svému tělu dopřát. Na druhou stranu domácí dezerty jsou vždy lepší variantou čehokoli kupovaného. Můžete si pohrát s množstvím cukru, a pokud vám ze zdravotních důvodů nevadí máslo (většinou máme kvalitních tuků ve stravě nedostatek, a to dokonce i když trpíme nadváhou), tak si jednou za čas užít i něco vydatnějšího.
Tip:
Pokud si dáte jakýkoli vydatnější dezert třeba po obědě, zkuste vydržet zbytek dne bez jídla a začít až snídaní další den. Vašemu trávení (podle čínské medicíny slezině, žaludku i játrům) to pomůže vyrovnat se s větším množstvím těžšího jídla, a nezvýší to dokonce ani tělesnou váhu.
Děkuji tedy Katce T. za recept a pojďme na to!
Suroviny:
- máslové sušenky, nadrcené nadrobno a smíchané s natátým máslem (podle chuti a konzistence)
- 2 jemné tvarohy
- 1 mascarpone
- 1 kysaná smetana
- cca 1 dc smetany na šlehání
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1,5 lžíce vanilkového pudinku
- 2 nasekané bílé čokolády
- čerstvé meruňky podle chuti
- cukr dle potřeb a chuti
Postup:
Směs máslových sušenek a másla natlačíme na pečicí papír do rovné „základny“ a necháme deset minut péct v troubě (nesmí zhnědnout) na 180 stupňů. Pak z tvarohu, mascarpone, obou smetan, vajec, cukru, vanilkového pudinku a nasekané čokolády vyšleháme směs a tu nalijeme na předpečený korpus. Necháme v troubě dopéct, až směs ztuhne, a to 60 minut při 140 stupních. Pozor na další postup! Jednak je třeba dodržet těch 60 minut v troubě, pak troubu opatrně na škvírku otevřete a nechejte dojít – vychladnout. Dvířka neotevírejte zprudka, jinak cheesecake praskne!
Jakmile cheesecake vychladne, nalijeme na něj polevu z rozmixovaných odpeckovaných meruněk (podle chuti přidejte cukr, ale měla by zůstat chuťová rozdílnost mezi sladkým „podkladem“ a kyselejší polevou) smíchaných s nastrouhanou bílou čokoládou (množství podle chuti).
Dejte vychladit a podávejte.
Pak – procházka, kratší půst, bylinkový čaj a „hříšek“ bude tělem zapomenut! 🙂
Omlouvám se za jedinou fotečku, dort k nám návštěva přivezla a z pečení fotečky nemáme.