Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Konečně nám začaly teplé dny. Znamená to mimo jiné, že v létě nepotřebujeme tolik podpůrných prostředků (bylin, hub, pečlivě volené stravy) jako v zimě a ve vlhkých a chladných obdobích.

Letní strava by měla být:

  • lehká
  • dobře stravitelná
  • pokud možno aspoň blanšírovaná (ne zcela syrové saláty a ovoce)
  • hodně barevná (listové koření, sezonní zelenina a ovoce)

V létě si můžete dopřát… co jindy není vhodné:

Téměř celý rok doporučuji lidem, aby vůbec nekonzumovali syrové ovoce a zeleninu. Léto je výjimkou, i toto období má ale svá stravovací pravidla. Pokud si neumíte představit horké dny bez syrové stravy, řiďte se několika jednoduchými pravidly:

  • pokud už zmrzlinu, tak jen někdy a zásadně po teplém jídle
  • pokud už jogurt, tak jen někdy a zásadně po teplém jídle a ponechaný pár hodin v pokojové teplotě
  • pokud už syrové ovoce, pak jen málo, po teplém jídle a nikdy navečer (aby vás v noci nebudily střevní pochody)
  • pokud už syrovou zeleninu, pak jen po teplém jídle

Během léta se můžeme inspirovat u jižních národů, proto vám dnes nabízím dva recepty:

  • keftedes (což obecně znamená placičky, ale tyto jsou z cuket a jejich přesný řecký název je kolokithokeftedes)
  • bio kuřecí prsní řízky marinované předem v medu
  • „šopský“ salát
Takto vypadá směs na keftedes

Cuketové placičky (kolokithokeftedes)

  • omytá neokrájená cuketa nastrouhaná na středním struhadle (zde 2 větší kousky)
  • jarní cibulka, pórek nebo klasická cibule
  • jedno balení sýru feta, který nastrouháte nahrubo
  • máta a petržel – nať
  • 2 vejce
  • 2 hrnky strouhanky (kupuji z Alnatury, nebo si dělám doma z domácího pečiva)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Vše smícháte do klasické karbanátkové hmoty a pak máte dvě možnosti: buď vše usmažíte na oleji, nebo dáte vše péct do trouby – já zvolila druhou možnost, protože kuře se dělalo na pánvi a nechtěla jsem mít na talíři tolik smaženého.

Kuře v medové marinádě

  • bio kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky a naklepaná do cca půlcentimetrových placek
  • podle chuti med (já dala 2 lžíce tymiánového medu přivezeného právě z Řecka)
  • balsamico ocet (2 lžičky)
  • sůl a pepř
  • oregano
  • česnek
  • nadrcený tymián
  • olivový olej
  • trochu koření – červená paprika

Vše smícháme, na tácek dáme kuřecí prsa pomazaná z obou stran marinádou, zbytek marinády vylijeme nahoru, pečlivě vše zabalíme do potravinové folie a dáme na jeden až dva dny do lednice. Pak smažíme na kvalitním tuku (například panenský řepkový, případně na ghí nebo částečně na sádle).

Salát

  • podle chuti různou zeleninu: čerstvá rajčata, papriky, okurky (nejlépe bio), fetu – vše nakrájené na kousky
  • a pokud máte suroviny opravdu čerstvé a zralé, není třeba dávat žádný dresink, jen by to zkazil – dejte pouze pár lžic co nejkvalitnějšího olivového oleje

Tip

Zkuste k pokrmu servírovat lžíci pravého řeckého jogurtu – slouží jako velmi chutný dip (není třeba nijak ochucovat).

Zajímá vás, jak se stravovat v létě – zdravě a chutně?

Pak vřele doporučuji kuchařku s názvem Ohnivá kuchařka, kterou jsme pro vás sepsaly s kolegyněmi

Chci Ohnivou kuchařku!

Klikněte níže a dozvíte se vše!