Konečně nám začaly teplé dny. Znamená to mimo jiné, že v létě nepotřebujeme tolik podpůrných prostředků (bylin, hub, pečlivě volené stravy) jako v zimě a ve vlhkých a chladných obdobích.
Letní strava by měla být:
- lehká
- dobře stravitelná
- pokud možno aspoň blanšírovaná (ne zcela syrové saláty a ovoce)
- hodně barevná (listové koření, sezonní zelenina a ovoce)
V létě si můžete dopřát… co jindy není vhodné:
Téměř celý rok doporučuji lidem, aby vůbec nekonzumovali syrové ovoce a zeleninu. Léto je výjimkou, i toto období má ale svá stravovací pravidla. Pokud si neumíte představit horké dny bez syrové stravy, řiďte se několika jednoduchými pravidly:
- pokud už zmrzlinu, tak jen někdy a zásadně po teplém jídle
- pokud už jogurt, tak jen někdy a zásadně po teplém jídle a ponechaný pár hodin v pokojové teplotě
- pokud už syrové ovoce, pak jen málo, po teplém jídle a nikdy navečer (aby vás v noci nebudily střevní pochody)
- pokud už syrovou zeleninu, pak jen po teplém jídle
Během léta se můžeme inspirovat u jižních národů, proto vám dnes nabízím dva recepty:
- keftedes (což obecně znamená placičky, ale tyto jsou z cuket a jejich přesný řecký název je kolokithokeftedes)
- bio kuřecí prsní řízky marinované předem v medu
- „šopský“ salát
Cuketové placičky (kolokithokeftedes)
- omytá neokrájená cuketa nastrouhaná na středním struhadle (zde 2 větší kousky)
- jarní cibulka, pórek nebo klasická cibule
- jedno balení sýru feta, který nastrouháte nahrubo
- máta a petržel – nať
- 2 vejce
- 2 hrnky strouhanky (kupuji z Alnatury, nebo si dělám doma z domácího pečiva)
- sůl a čerstvě mletý pepř
Vše smícháte do klasické karbanátkové hmoty a pak máte dvě možnosti: buď vše usmažíte na oleji, nebo dáte vše péct do trouby – já zvolila druhou možnost, protože kuře se dělalo na pánvi a nechtěla jsem mít na talíři tolik smaženého.
Kuře v medové marinádě
- bio kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky a naklepaná do cca půlcentimetrových placek
- podle chuti med (já dala 2 lžíce tymiánového medu přivezeného právě z Řecka)
- balsamico ocet (2 lžičky)
- sůl a pepř
- oregano
- česnek
- nadrcený tymián
- olivový olej
- trochu koření – červená paprika
Vše smícháme, na tácek dáme kuřecí prsa pomazaná z obou stran marinádou, zbytek marinády vylijeme nahoru, pečlivě vše zabalíme do potravinové folie a dáme na jeden až dva dny do lednice. Pak smažíme na kvalitním tuku (například panenský řepkový, případně na ghí nebo částečně na sádle).
Salát
- podle chuti různou zeleninu: čerstvá rajčata, papriky, okurky (nejlépe bio), fetu – vše nakrájené na kousky
- a pokud máte suroviny opravdu čerstvé a zralé, není třeba dávat žádný dresink, jen by to zkazil – dejte pouze pár lžic co nejkvalitnějšího olivového oleje
Tip
Zkuste k pokrmu servírovat lžíci pravého řeckého jogurtu – slouží jako velmi chutný dip (není třeba nijak ochucovat).
Zajímá vás, jak se stravovat v létě – zdravě a chutně?
Pak vřele doporučuji kuchařku s názvem Ohnivá kuchařka, kterou jsme pro vás sepsaly s kolegyněmi