Jambalaya je příjemný jednoduchý pokrm pro chladnější dny. Původně se připravoval ve Španělsku a americké Louisianě. Zkuste si jej uvařit, stojí to za to!
Suroviny:
- (bio) rýže basmati
- cibule a česnek
- rajčatová passata nebo jako zde – pár zbylých rajčat (spařených a oloupaných) a zavařená směs z pečené cukety od Helenky
- kvalitní uzenina (nejlépe chorizo, ale vynikající bylo i tady použité tvarůžkové cigáro)
- sůl, pepř
- koření: sladká paprika, tymián
Postup:
Na tuku zpěníme cibuli a česnek, až zesklovatí, přilijeme bio rajčatovou passatu, mírně ocukrujeme třtinovým cukrem a osolíme. Necháme zredukovat tekutinu. Na zvláštní pánvi opečeme uzeninu, nakrájenou na plátky, odstavíme, přidáme oregano a papriku a na ještě rozpálené pánvi necháme koření s uzeninou ještě jemně osmažit. Směsí zalijeme uvařenou rýži, rozprostřenou na vymazaném pekáčku a dáme zapéct.