Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Tak tohle je teda síla – je to šíleně dobré, poněkud nezdravé hlavně obsahem másla, ale zúčastněnou láskou a kvalitními surovinami to prostě nemůže být špatné jídlo! Určitě zkuste! 🙂

Suroviny:

Na těsto:

  • 1 celé máslo
  • 4 žloutky
  • 15 dkg cukru (meleme si doma sami bio třetinový na moučku)
  • 40 dkg hladké bio mouky
  • 1/2 sáčku vinného kamene nebo sody (lépe ale vinný kámen)
  • strouhaná bio citronová kůra (doporučuji strouhat nikoli na „drtiči“, ale na struhadle na nejjemnější „nitky“ – citron je pak v těstě výraznější

Na náplň I:

  • 5 velkých oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • 20 dkg čerstvě namletých lískových ořechů
  • cukr s pravou vanilkou (ne etylvanilín)

Na náplň II:

  • sníh ze 4 bílků
  • 15 dkg cukru

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, třetinu odřízneme a dáme ve folii ztuhnout do lednice. Zbytek těsta vyválíme tak, aby pokrylo dno zapékací nádoby (zde cca 35 x 25 cm).

Ze surovin na náplň I uděláme sypkou hmotu a nasypeme na těsto v zapékací nádobě.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme opatrně cukr a hmotu rozprostřeme na první náplň z jablek, vanilkového cukru a ořechů.

Vyndáme těsto z lednice a nahrubo nastrouháme. Posypeme s ním horní část koláče jako posypkou.

Dáme péct. Pekla jsem na 180 stupňů přibližně 40 minut.

Recept je převzatý z Kuchařky čtyř generací autorky Jarmily Trávníčkové. Tuto kuchařku brzy seženete v podobě eBooku na serveru Uzdrav sám sebe.