Tak tohle je teda síla – je to šíleně dobré, poněkud nezdravé hlavně obsahem másla, ale zúčastněnou láskou a kvalitními surovinami to prostě nemůže být špatné jídlo! Určitě zkuste! 🙂
Suroviny:
Na těsto:
- 1 celé máslo
- 4 žloutky
- 15 dkg cukru (meleme si doma sami bio třetinový na moučku)
- 40 dkg hladké bio mouky
- 1/2 sáčku vinného kamene nebo sody (lépe ale vinný kámen)
- strouhaná bio citronová kůra (doporučuji strouhat nikoli na „drtiči“, ale na struhadle na nejjemnější „nitky“ – citron je pak v těstě výraznější
Na náplň I:
- 5 velkých oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
- 20 dkg čerstvě namletých lískových ořechů
- cukr s pravou vanilkou (ne etylvanilín)
Na náplň II:
- sníh ze 4 bílků
- 15 dkg cukru
Postup:
Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, třetinu odřízneme a dáme ve folii ztuhnout do lednice. Zbytek těsta vyválíme tak, aby pokrylo dno zapékací nádoby (zde cca 35 x 25 cm).
Ze surovin na náplň I uděláme sypkou hmotu a nasypeme na těsto v zapékací nádobě.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme opatrně cukr a hmotu rozprostřeme na první náplň z jablek, vanilkového cukru a ořechů.
Vyndáme těsto z lednice a nahrubo nastrouháme. Posypeme s ním horní část koláče jako posypkou.
Dáme péct. Pekla jsem na 180 stupňů přibližně 40 minut.
Recept je převzatý z Kuchařky čtyř generací autorky Jarmily Trávníčkové. Tuto kuchařku brzy seženete v podobě eBooku na serveru Uzdrav sám sebe.