Naučili jsme se jezdit nakupovat do Polska některé potraviny a suroviny, které u nás nejsou. Polsko je přímořská země, a tudíž i když bydlíme deset kilometrů od jejích hranic, k nám se čerstvé ryby nezavážejí, ale za hranicemi je dostanete. Velmi jsme si oblíbili lososa z Baltu – kupujeme „steaky“ i uzené kusy ryby. A právě uzený losos je hercem v hlavní roli v tomto výjimečně chutném jídle. Doporučuju, zkuste si uvařit!
Suroviny:
- uzená ryba, obraná od kostí a nakrájená na menší kousky
- (bio) brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- cibule a česnek nasekané nadrobno
- nasekaný kopr
- uvařené (bio) jáhly, zhruba čtvrtina množství brambor
- cheddar nebo gruyère, nastrouhaný nahrubo
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvě mletý muškátový oříšek
- zakysaná (bio) smetana, případně kombinace zakysané smetany a vysokoprocentní smetany
Postup:
V pánvi na kvalitním tuku zpěňte cibulku, česnek a nakonec přisypte muškátový oříšek. Osolte, opepřete, přilijte smetany a odložte stranou. Do vymazaného pekáčku klaďte následující vrstvy:
- brambory, osolte a opepřete
- rybu
- brambory, osolte a opepřete
- jáhly
- brambory, osolte a opepřete
- rybu
- a tak dále, zakončete vrstvou brambor
Pak zalijte smetanovou směsí, zakryjte alobalem a dejte péct do trouby na cca 150 stupňů. Nechejte hodinu a půl péct a hlídejte, aby se směs nezačala připalovat. Poté nasypejte nahoru strouhaný sýr, už nezakrývejte a pečte dalších 30 minut. Když zkusíte směs propíchnout nožem, musí projet bez odporu – to je důkaz toho, že se brambory podusily doměkka.