Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Naučili jsme se jezdit nakupovat do Polska některé potraviny a suroviny, které u nás nejsou. Polsko je přímořská země, a tudíž i když bydlíme deset kilometrů od jejích hranic, k nám se čerstvé ryby nezavážejí, ale za hranicemi je dostanete. Velmi jsme si oblíbili lososa z Baltu – kupujeme „steaky“ i uzené kusy ryby. A právě uzený losos je hercem v hlavní roli v tomto výjimečně chutném jídle. Doporučuju, zkuste si uvařit!

Takhle se v Polsku prodávají uzené ryby.

Suroviny:

  • uzená ryba, obraná od kostí a nakrájená na menší kousky
  • (bio) brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • cibule a česnek nasekané nadrobno
  • nasekaný kopr
  • uvařené (bio) jáhly, zhruba čtvrtina množství brambor
  • cheddar nebo gruyère, nastrouhaný nahrubo
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvě mletý muškátový oříšek
  • zakysaná (bio) smetana, případně kombinace zakysané smetany a vysokoprocentní smetany
Seženete tam nejrůznější druhy ryb.

Postup:

V pánvi na kvalitním tuku zpěňte cibulku, česnek a nakonec přisypte muškátový oříšek. Osolte, opepřete, přilijte smetany a odložte stranou. Do vymazaného pekáčku klaďte následující vrstvy:

  • brambory, osolte a opepřete
  • rybu
  • brambory, osolte a opepřete
  • jáhly
  • brambory, osolte a opepřete
  • rybu
  • a tak dále, zakončete vrstvou brambor
Po upečení.

Pak zalijte smetanovou směsí, zakryjte alobalem a dejte péct do trouby na cca 150 stupňů. Nechejte hodinu a půl péct a hlídejte, aby se směs nezačala připalovat. Poté nasypejte nahoru strouhaný sýr, už nezakrývejte a pečte dalších 30 minut. Když zkusíte směs propíchnout nožem, musí projet bez odporu – to je důkaz toho, že se brambory podusily doměkka.

Tohle jídlo se opravdu špatně fotí, ale je naprosto vynikající!