Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Po tomhle malém kuřátku jsem pošilhávala dlouho. Teď po novém roce nastal ten správný čas, takže jsem ho objednala – jen v jednom kuse, abych ho vyzkoušela. Jinak platí, že pokud se chcete přejít, je dobré mít na jednu osobu jedno kuřátko. Pokud chcete jíst umírněně, tak na dvě osoby jedno. Jsou opravdu malinká.

Pokud připravujete kuře, na prvním místě by měla být jeho kvalita. Ideálně tedy bio; pokud nemáte zdroj bio masa, použijte farmářské.

Podle tradiční čínské medicíny patří kuře ke dřevu, a tudíž bude zrychlovat a nebude vhodné například pro hyperaktivní dětičky.

Suroviny:

  • francouzské (nebo jiné) mini kuřátko
  • hrst čerstvých bylin nasekaných nahrubo
  • jeden bio citron
  • nečištěná mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • kvalitní máslo (cca 10 dkg)
Kuřátko po 15 minutách v troubě; začínáme „vzhůru nohama“, potom se otočí a dopeče.

Postup:

Kuřátko omyjte a osušte. Změklé máslo promíchejte se solí, pepřem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. Touto směsí kuře potřete zvenčí i zevnitř. Do kuřete nacpěte nasekané bylinky a doplňte dvěma čtvrtkami citronu.

Pak kuřeti zavažte nohy a vše upevněte kolem „krku“.

Dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů „spodkem nahoru“. Po 15 minutách podlijte a nechejte dalších 15 minut péct.

Poté obraťte na klasickou stranu a nechejte dalších 30 minut v troubě dopéct.

Jako každé maso je dobré, aby pak chvíli leželo ven z trouby, asi tak 7–10 minut, aby zkřehlo.

Podávala jsem s quinoou se sofritem z papriky, cibule a půlky kedlubnu (s lístky bazalky).