Najdete je nyní všude:
- v zahradách
- divoce v přírodě
- v obchodech
Maliny!
Tip na zpracování malin nižší kvality podle Veroniky z Tønsbergu:
- maliny smícháme s cukrem 1:1 nebo podle toho, jak chcete mít sladkou výslednou šťávu (možno i úplně bez, ale šťáva bude zřejmě kyselá a cukr navíc konzervuje)
- pomačkáme rukou nebo tloučkem na brambory
- přepasírujeme přes sítko
- přecedíme přes plátýnko
- nalijte do čisté láhve
Na krátkou spotřebu do 48 hodin umístěte do chladničky, ale můžete přidat kyselinu benzoovou, díky níž šťáva vydrží déle.
Zmrazení
Nalijte směs do láhví do 3/4 objemu nádoby a NALEŽATO položte do mrazáku.
Použití:
- čerstvá neředěná šťáva (na titulním obrázku) – jako sladký dezert
- jako sirup
Tip:
Šťávu můžete taky zamrazit ve tvořítcích na led (a třeba nahoru dát na každou kostku i nějaký jedlý květ).