Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Blog

Rýžové závitky s nudlemi (vegetarian, bezlepek)

Rýžové závitky s nudlemi (vegetarian, bezlepek)

Rýžové závitky s nudlemi jsou lahodný způsob, jak se zdravě najíst, a přitom si nezatížit zažívání masem ani lepkem. Recept jsem upravila podle šéfkuchařky Kamily Rundusové (Kamu) podle její Nejbarevnější kuchařky. Jako přílohu jsem zvolila čínské nudle, z nichž pro...

Ostrá kuchařka (2002)

Ostrá kuchařka (2002)

Nedávno se mě jedna blízká duše ptala, kdy vydám kuchařku. Tak jsem zalovila ve svých archivech a vytáhla z nich svůj "literární" počin z roku 2002, kdy jsem sepsala a v nakladatelství Ivo Železný vydala svou kuchařku indických jídel s názvem Ostrá kuchařka. Zajímavé...

Tradiční versus moderní medicína – co využívat?

Ležím už devátý den doma s virózou, která přešla v bakteriální infekci, takže se léčím antibiotiky. Mám tudíž hodně (na můj vkus až moc) času přemýšlet mezi filmy o tom, co mě zaměstnává už hodně let. Tradiční* versus moderní medicína... Jde o zdraví Ať už budeme...

Su-jok pro uši

Su-jok pro uši

Protože ležím s virózou, která je odolnější vůči všemu, co jindy funguje, snažím se pomoci si, jak jen to jde :-). Mimo jiné jsem si vzpomněla na dvě víkendovky s úvodem do su-joku, které jsem v průběhu let absolvovala, a protože mi rýma přešla v ucpané uši a jejich...

Arašídy (podzemnice olejná) – pozapomenutá luštěnina

Arašídy (podzemnice olejná) – pozapomenutá luštěnina

Arašídy (Hua Sheng) patří mezi potraviny a pochutiny, které využíváme vlastně skoro výhradně k mlsání jako "slanost". Málokdo je vyloupává z původní skořápky, ještě méně lidí je používá čerstvé a samo si je loupe. Přitom se nejedná o žádné oříšky, ale o plody rostliny...

Kontaktní gril s „pákou“ skoro na vše

Je zajímavé, že v Česku jsem tyhle grily na všechno možné (i na tousty) snad nikdy neviděla. Ani firma, od které to kupuji přes eBay, ve své české nabídce tyto grily neuvádí. V Británii jsou v každé domácnosti a dělá se na nich hromada věcí: zelenina, tousty, maso......

Masala dosa (vegetarian, bezlepek)

Masala dosa (vegetarian, bezlepek)

Masala dosa je kultovní jídlo jižní Indie, které se dá připravovat i v našich podmínkách, aniž by bylo nutné speciální nádobí (jak je třeba například u idli). Proč ho vařit? Je přirozeně bezlepkové, používá se na ně fermentovaná (a tedy zdravá) směs mouky z rýže a...

Banh Bao – plněné vietnamské knedlíky (vegetarian)

Banh Bao – plněné vietnamské knedlíky (vegetarian)

Banh Bao jsou plněné vietnamské knedlíky, které se většinou dělají s masovou nádivkou, ale lze najít i pár receptů (není jich ovšem mnoho...), jež jsou vegetariánské. Protože jsem banh bao dělala po vánočních svátcích, zvolila jsem právě vegetariánskou variantu, a to...

Gomasio – sezamová sůl

Gomasio – sezamová sůl

Gomasio je sezamová sůl, která snižuje překyselení organismu, doplňuje mohutně ledviny a tvoří vhodnou variantu ke klasické soli. Poměr sezamu a soli se uvádí různý - v zimě dáváme víc soli. Průměrně se pohybuje kolem 18:1 ve prospěch sezamu. Protože tato ochucená sůl...

A ještě pár slov ke kapří polévce koi-koku

NAŠI PŘEDKOVÉ BYLI MOUDŘÍ... a možná existuje i nějaká univerzální moudrost, protože tato polévka, na kterou vám níže nabízím recept, se vařila i v naší kotlině a její obdoby najdeme doslova po celé světě:-) - jen se jinak jmenuje. Moje rodina dědí recept už několik...

Domácí těstoviny s krevetovo-rajčatovou omáčkou

Domácí těstoviny s krevetovo-rajčatovou omáčkou

Domácí těstoviny s krevetovo-rajčatovou omáčkou předpokládají, že seženete kvalitní (a pokud možno čerstvé nebo aspoň čerstvě zmražené) krevety, což v Česku - zemi bez moře - není úplně snadné. My jsme koupili krevety ve vietnamské tržnici v Ostravě-Radvanicích. Je...