Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Gomasio je sezamová sůl, která snižuje překyselení organismu, doplňuje mohutně ledviny a tvoří vhodnou variantu ke klasické soli. Poměr sezamu a soli se uvádí různý – v zimě dáváme víc soli. Průměrně se pohybuje kolem 18:1 ve prospěch sezamu. Protože tato ochucená sůl obsahuje hodně přírodního oleje, může žluknout a musí se rychle spotřebovat (do 14 dnů).

Suroviny:

  • bílý/černý sezam (černý výrazněji doplňuje ledvin). Já jsem použila již restovaná sezamová semena, která jsem sehnala v pražské SAPĚ
  • sůl – nejlépe nejodizovaná* a mořská. Já používám krystalickou, kterou si sama melu na obilném elektrickém mlýnku Fidibus Medium

Postup:

Na suché těžké (litinové) pánvi opatrně opražíme sezamová semena (při stálém míchání). Protože já jsem měla semena už pražená, tento krok jsem samozřejmě přeskočila. Jakmile zchladnou, postupně je umeleme v kávomlýnku najemno. Zvlášť na stejné pánvi lehce „orestujeme“ sůl, aby v sobě neměla zbytečnou vlhkost. Potom v příslušných poměrech obě suroviny smícháme, uchováváme ve skleničce s víčkem – v lednici. Várku je třeba spotřebovat do 14 dnů.

Využití:

  • do salátů namísto soli
  • do vařené rýže
  • do zeleninových teplých jídel
  • do karbanátků masových, houbových i zeleninových
  • atd.

Indikace:

  • při těhotenských nevolnostech a zvracení
  • podporuje trávení
  • pomáhá při bolestech
  • při migrénách
  • při oslabených ledvinách (pozor na množství soli!)
  • posiluje imunitní systém

Obsah látek:

  • vápník
  • železo
  • vitaminy skupiny B

* Jod je nejlépe organismu dodávat v přirozené podobě, nikoli v této přidané. Doporučuji denně sklenici (teplé) Vincentky. Rada pochází od Romany Farne.