Blog
Plněné papriky a rajská omáčka (bezlepek)
Příprava na zimu, aspoň co se jídla týče... jsme doma po viróze a potřebovali jsme cosi hutnějšího na zasycení, takže ve Farmě domů jsem koupila mleté hovězí bio maso, z nějž napřed první den vznikla směs na těstoviny s rajčatovou bio passatou a ze zbylého masa pak...
Plněné papriky a rajská omáčka (bezlepek)
Příprava na zimu, aspoň co se jídla týče... jsme doma po viróze a potřebovali jsme cosi hutnějšího na zasycení, takže ve Farmě domů jsem koupila mleté hovězí bio maso, z nějž napřed první den vznikla směs na těstoviny s rajčatovou bio passatou a ze zbylého masa pak...
Rychlá čočková nebo fazolová pomazánka (vegetarian)
Předem namočenou čočku (mohou být i fazole) uvaříme s majoránkou doměkka. Necháme změknout hrudku másla. Do vyšší nádoby dáme uvařenou luštěninu, máslo, přidáme lžíci (nebo dle chuti) sojové bio omáčky, trochu čerstvě mletého pepře a podle chuti a potřeby sůl....
Deset bylo málo… Peter Deadman: Žijte dobře, žijte dlouho
Protože prvních deset kousků této knihy Petera Deadmana Žijte dobře, žijte dlouho se rozebralo během jediného dne, přibrala jsem pro vás dalších patnáct. Budu je prodávat na svých přednáškách (Ostrava, Zlín, Prostějov) a zájemcům, co si napíšou na můj e-mail....
Čajové plantáže a zpracování čaje – podívejte se na filmový šot!
TOTO VŠECHNO UVIDÍME... Podívejte se, co všechno nás čeká v indickém Darjeelingu při návštěvě čajových plantáží během první sklizně čaje 2019 při naší indické cestě. Nebudeme sice v zahradách firmy Ambootia, která se představuje v tomto úžasném klipu, ale Jay Shree má...
Podzim a zima – jin, temno, zpomalení, hmota…
Tuto fotku jsem pořídila během slunečného rána, kdy už byl ve vzduchu cítit pozdní podzim a blížící se zima (aspoň podle čínského kalendáře). Připomíná nám to, že se blížíme k jinové části monády: temné, hmotné, pomalé... během podzimu a zimy máme příležitost k...
Přírodní asijské antibiotikum
lžičku kuzu rozmíchejte v troše teplé vody a nechejte na plameni zhoustnout vmíchejte lžíci sojové bio omáčky Shoyu přidejte jednu umeboshi švestku vše rozmělněte a jako "panák" užívejte 3 x denně vždy po 8 hodinách jako ATB Děkuji za radu Lence Folwarczné z Farmy...
Sírovec žlutooranžový: ohnivá a léčivá krása z našich lesů
Sírovec žlutooranžový je tak krásná, chuťově výborná a léčivá houba, že si zaslouží samostatný článek. Roste hojně od května do září na kůře listnatých stromů, velmi často na ovocných, rád má například třešeň. Dá se dokonce "najít" z auta na ovocných stromech v...
Sírovec žlutooranžový: ohnivá a léčivá krása z našich lesů
Sírovec žlutooranžový je tak krásná, chuťově výborná a léčivá houba, že si zaslouží samostatný článek. Roste hojně od května do září na kůře listnatých stromů, velmi často na ovocných, rád má například třešeň. Dá se dokonce "najít" z auta na ovocných stromech v...
Včerejší „dary nebeské“…
aneb Díky přátelům jsem kromě snídaně nemusela vařit! Po náročném Dni pro férový život, jemuž předcházelo stejně náročné období příprav, kdy jsme s ostatními organizátory neustále něco řešili, přišel nedělní útlum... Díky blízkým přátelům velmi příjemný, neboť jsem si...
Program v Darjeelingu s čajovou společností Jay Shree
Po čtyři dny naší indické cesty budeme v Darjeelingu ve společnosti zástupců světoznámé čajové firmy Jay Shree putovat za čajem a horami... Zde je neuvěřitelný itinerář: 19. 3.: Vyzvednutí na letišti v Bagdogře a cesta do Darjeelingu (93 km) 20. 3.: Návštěva...
Sladký „koláč“ všech Valachů…
Po srpnovém pravidelném sbírání švestek doma v Rychvaldu i na Lukově u Zlína jsme s rodiči a dalšími ochotnými sběrači naplnili soudek! Švestky jsme nevypeckovávali, ale pomocí drtiče jsme je ručně rozbíjeli – pecky zůstaly (dodávají slivovici chuť), dužina se za...