Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Sírovec žlutooranžový je tak krásná, chuťově výborná a léčivá houba, že si zaslouží samostatný článek. Roste hojně od května do září na kůře listnatých stromů, velmi často na ovocných, rád má například třešeň. Dá se dokonce „najít“ z auta na ovocných stromech v ovocných alejích podél meziměstských komunikací, v parcích, zahradách atd. Vypadá tak nápadně a je tak jedinečná, že ji snad ani nelze zaměnit s nějakou jinou (neřkuli jedovatou) houbou.

Léčivé vlastnosti sírovce

Sírovec je ve fázi klinického testování účinků na zvířatech. V tuto chvíli se testuje na následující léčebné vlastnosti:

  • antibakteriální, antivirové, antioxidační, protirakovinné a imunostimulační (už z těchto důvodů je výborné jej konzumovat)
  • obsahuje polysacharidy a peptidy (imunostimulační vlastnosti)
  • polysacharidy obsažené v sírovci mohou výrazně pomáhat při diabetu
  • obsahuje pozoruhodné furanové deriváty
  • bylo zjištěno působení proti bakterii E-coli
  • působí proti kvasince Candida albicans
  • jako všechny houby je výborný při profylaxi proti rakovině (pokud rakovina již byla diagnostikována, poraďte se s lékařem/terapeutem TCM)
  • obsahuje laetirobin, který vykazuje výraznou cytotoxickou aktivitu
  • obsahuje peroxid ergosterolu, což je velmi účinná látka působící proti různým parazitům

Co s ním?

  • udělejte z něj řízky, jsou báječné, lehce nakyslé
  • použijte jej do směsi hub na dušení/smažení
  • udělejte z něj báječné indické houbové kari
  • naložte jej do octa a zavařte jako václavky
  • připravte si z něj falešné pečenáče
  • použijte jej do bramborového salátu

Zdroje: