Blog
Brzké jarní byliny jsou tady pro nás…
Jaro nastoupilo v plné polní a parádě. Procházím se jarní přírodou a nacházím byliny, staré dobré známé, jež léta znám, ale taky léčivky nové, jež na mě vykoukly, abych si jich všimla, teprve teď. Čichám k nim, ochutnávám je, vnímám jejich krásu skrze makro objektiv...
Duben–květen: ideální čas na založení bylinkové spirály
Máme ji doma třetím rokem a každý rok je údržba jednodušší. Máme s ní spojen i "rybníček" o velikosti staré smaltované vany a v celém "objektu" se líbí různým druhům rostlin, ale i živočichům (žabky, hmyz). Bylinkovou spirálu jsem chtěla mít na zahradě od té doby, co...
Poplašné medvědí zprávy (medvědí česnek)
Pozor na média! Chybí nám výchova k mediální gramotnosti. Jsme v tom nevinně. I medvědí česnek je v tom nevinně. Zopakujme si cíle KAŽDÉHO média (novin, televize, rádia): provokovat (protože to přitáhne klienty = inzerenty), šokovat (důvody stejné), přinášet takový...
6. 9. 2019: Jógová lekce v Rychvaldu pro veřejnost zdarma
Srdečně tímto zvu Rychvalďany a ostatní na jednu lekci jógy pro veřejnost zdarma, kterou pořádáme v rámci charitativních projektů našeho spolku Shanti Academy. Zváni jsou nejen ti, kteří ke mně chodí na rychvaldskou jógu v Domě dětí a mládeže a do ostravského Shanti...
26. 6. 2019: Náhradní lekce pro jogíny z Rychvaldu
Pro ty, kdo chodili do Domu dětí a mládeže ve druhém pololetí školního roku 2018/19, mám náhradní termín jedné lekce jógy, která odpadla kvůli mé nemoci. Sejdeme se ve středu 26. června 2019 od 17.00 hod. v sále Kulturního domu Rychvald. Nezapomeňte si prosím vzít...
Medvědí česnek se dá ještě posbírat! Tak honem, tady jsou recepty!
Co všechno můžete z medvědího česneku udělat? Hlavně se nebojte jej sbírat ještě i poté, co "vyhnal" poupata, případně rozkvetl. Lehce se změní jeho účinné vlastnosti dle čínské medicíny, ale chutný a použitelný je, dokud listy nejsou tuhé. Níže najdete přehled...
„Bujon“ z medvědího česneku
"Bujon" z medvědího česneku je jedna z možností, jak konzervovat medvědí česnek, který je na jaře tak skvělý, tak výborně chutná, ale tak krátkou dobu se dá sbírat! Proto je fajn si jej nějak uchovat: někdo vyrábí pesto, jiný různé dipy, občas se různí lidé pokusí jej...
Krůtí tikka masala
Toto chuťově výrazné a báječné indické nevegetariánské jídlo jsem doplnila chana masalou (cizrnovou masalou) a doma připraveným kynutou bio plackou naan pečenou v kamnech. Důležité jsou jako vždy prvotřídní suroviny, zejména tedy kvalitní maso – proto není tikka...
3.–5. 5. 2019: Bylinkaření – praktická víkendovka
V rámci 6měsíčního studia fytoterapie nabízíme 5 volných míst na první praktickou víkendovku pro zájemce z řad veřejnosti. Máte možnost si zkusit výrobu kosmetiky, očichat EO, naučit se zpracovávat léčivé byliny a získáte i spoustu teoretických znalostí. To vše v...
Gratinované brambory (vegetarian, bezlepek)
Gratinované brambory tvoří pravidelnou součást našeho rodinného jídelníčku už dlouho. Občas do nich vmíchám uvařené bio jáhly, a tím získám plnohodnotné hlavní jídlo, které navíc respektuje principy dietetiky čínské medicíny. Protože je jaro, jako přílohu jsem zvolila...
Jak se vyhnout supermarketům?
Mnoho let jsem se snažila dosáhnout stavu, kdy nebudu muset jezdit do supermarketů, ale vystačím si s potravinami, jejichž původ si sama vyberu a které seženu jinde než v monstrobchodech, kde mi vadí prakticky všechno – od osvětlení přes energie až po jediné zaměření...
Jak mi jóga zachránila život (podruhé) aneb Jak na úrazy
Poprvé mi jóga zachránila život psychický a emoční. Podruhé včera. Kdybych neměla díky ní tak pružné tělo – vazy, ohebné klouby a neměla pohybové návyky, mohla jsem teď ležet rozbitá na ARO s krvácením do mozku. Díky józe (a ochraně mnoha andělů kolem sebe) jsem...