Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Gratinované brambory tvoří pravidelnou součást našeho rodinného jídelníčku už dlouho. Občas do nich vmíchám uvařené bio jáhly, a tím získám plnohodnotné hlavní jídlo, které navíc respektuje principy dietetiky čínské medicíny. Protože je jaro, jako přílohu jsem zvolila krátce dušený chřest.

Suroviny:

  • (bio) brambory
  • (bio) batáty
  • (bio) česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • (bio) mléko
  • sůl
  • pepř/pippali

Postup:

Brambory a batáty zbavíme slupky a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Vymazaný pekáček (dávám olivový bio olej) vyskládáme střídajícími se vrstvami brambor, batátů, soli a pepře. Přibližně do střední vrstvy nasypeme nasekaný česnek a nasekaný rozmarýn. Horní vrstvu zalijeme mlékem, které končí cca jeden centimetr pod úrovní brambor/batátů. Dáme péct do trouby, během pečení jemně obracíme, aby se horní vrstva nepřipálila. Podáváme, jakmile jsou brambory i batáty hotové (měkké).

Zde najdete video recept: