Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

U další milovnice dobrého jídla – Lenky Folwarczné z karvinské Farmy domů

Moje milovaná tradiční čínská medicína! Disciplína, která mi zachránila pracovní smysl života, zdraví a přinesla pár zlatých lidí. Dalším takovým hybatelem byla adopce. Díky ní jsem nejen šťastná a hrdá dvojnásobná matka, ale taky jsem poznala dalších pár super lidí. TCM i adopce mi přinesly nejbližší kamarádky – a se všemi mě spojuje láska k vaření, kuchyňská vášeň, vášeň k životu, sebezpyt a – upřímnost. A tak je asi přirozené, že od těchto blízkých duší jsem dostala k padesátinám dárky, které patří právě do kuchyně.

Čím je pro mě vaření a kuchyň, alchymistické místo?

Vařit a péct jsem začala ve dvanácti letech. Jednak proto, že se mě rodiče snažili (občas nevybíravě) naučit starat se o domácnost („ve dvanácti? Zbláznili se?“ 🙂 ), a jednak proto, že jsem odjakživa mlsná. Vařila jsem na základní škole, na střední škole – to vše v podmínkách rodinné kuchyně ve 3. patře starého činžáku ve Zlíně na Třídě Tomáše Bati, na plynu (můj první a jediný plyn v životě). Pak jsem vařila na vysoké na koleji, když jsem se s prvním manželem přestěhovala na partnerskou sekci. Ve dvaadvaceti jsem poznala Angličana Chrise, který se stal jedním z mých nejbližších přátel (a pro naše dcery jediným opravdovým strejdou). Chris mě seznámil s exotickými kuchyněmi – indickou, ale taky „exotickou“ francouzskou, španělskou, italskou, anglickou. Výsledkem mé fascinace světem vůní a koření byla kniha Ostrá kuchařka.

Moje jediná publikovaná kuchařka: Ostrá kuchařka (Ivo Železný, Praha 2002)

Postupně mě začalo zajímat víc…

Protože mám poměrně slabý jing (vrozenou životní sílu), celý život různě drobně postonávám – v legraci říkám, že každé kulatiny znamenají jednu novou diagnózu. Brzy jsem poznala, že hodně ovlivním jídlem. A začala se zajímat o kvalitu výchozích surovin a taky o způsoby přípravy. Zjistila jsem, že moje milované ostré koření není úplně vhodné pro mé „falešné horko“ a horko v žaludku. Že smažení a grilování mi nesvědčí. A pak s příchodem Betty, starší dcery, jsem musela začít vařit ještě úplně jinak, protože ta si s sebou do života přinesla opravdu hodně zdravotních trablů. Krok za krokem jsem získávala zkušenosti se zdravou stravou. Postupně jsem se naučila šetrnější přípravy jídla (dušení, blanšírování, vaření), přešla jsem na bio suroviny (tvoří 90 % naší spižírny a lednice).

Martina

A nastoupila tradiční čínská medicína

Po různých kurzech a oficiálním studiu (a také při vlastním studiu doma, kdy se zahrabu do neviditelnosti s knihami na klíně) jsem pomalu od roku 2010 začala vést i kurzy vaření (indická strava, letní školy oboru Zdravá strava – dietetika atd.). K tomu všemu se ale stále prohlubuje moje vlastní vášeň k vaření. S Peťkou a Martinou o vaření mluvíme, společně vaříme, společně jíme, kdykoli to jde. Zatímco Peťka je systematik a neskutečný „tahoun“, který rodinu 3x denně zásobuje teplou stravou, Martina je impulzivní vášnivá kuchařka – a od obou získávám hodně nejen při společné gastronomii, ale taky díky jejich přátelství.

S Peťkou

No a taky vaření učím!

Jak jsem naznačila výše, o vaření také povídám v naší Shanti a nejen povídám – tu a tam společně v nějakém kurzu i vaříme. Tak když tak občas koukněte na Kalendář akcí a třeba si „zavaříme“ společně!

Kliknutím sem se dostanete na seznam částí cyklu PADESÁT s rozklikávacími odkazy.