Muchovníku se říká indiánské ovoce. Je to široce rozšířený keř, na nějž se u nás v sadech pozapomnělo, přestože jediné, co opravdu potřebuje, je sluníčko a aspoň jemně propustnou půdu.
Muchovník se dokonce využívá pro léčebné účely, zejména pro harmonizaci středu (žaludek, slezina, slinivka) a doplnění krve.
Dezert z muchovníku
Ingredience:
- domácí piškot
- miska opláchnutého muchovníku
- podle chuti třtinový mletý cukr
- (bio) vanilka
- (bio) smetana na šlehání
- (bio) mascarpone
- plátky želatiny (jedno balení)
Postup:
Na dno dortové formy umístíme upečený piškot (pokud se pekl v jiné nádobě; pod ním by neměl být pečicí papír, aby se nerozmáčel).
Zvlášť umícháme mascarpone s cukrem a vanilkovým cukrem.
Na vodní lázni rozpustíme v 5 lžicích vody želatinu (pozor, nesmí se to vařit) a ještě na vodní lázni vešleháme 2 lžíce smetanové směsi do horké želatiny. Pak rychle želatinovou směs vmícháme do mascarpone a jen obracením velké lžíce vmícháme bobulky muchovníku.
Zakryjeme potravinářskou folií a necháme aspoň půl dne odpočívat v ledničce. Můžete podávat s našlehanou šlehačkou.
Ne, opravdu to není zdravý dezert, je hodně tučný. Na druhou stranu je to doma vyrobená sladkost, která:
- obsahuje doma upečený piškot s několika základními surovinami a bez prášku do pečiva
- můžete redukovat obsah cukru v piškotu i krému
- můžete úplně vynechat mascarpone a šlehačku a udělat na piškot vrstvu pouze ze želatiny a ovoce
Tento dezert byl připraven namísto narozeninového dortu a vzhledem k obsaženým surovinám je lehký a nezhorší letní přehřívání.