Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Muchovníku se říká indiánské ovoce. Je to široce rozšířený keř, na nějž se u nás v sadech pozapomnělo, přestože jediné, co opravdu potřebuje, je sluníčko a aspoň jemně propustnou půdu.

Muchovník se dokonce využívá pro léčebné účely, zejména pro harmonizaci středu (žaludek, slezina, slinivka) a doplnění krve.

Dezert z muchovníku

Ingredience:

  • domácí piškot
  • miska opláchnutého muchovníku
  • podle chuti třtinový mletý cukr
  • (bio) vanilka
  • (bio) smetana na šlehání
  • (bio) mascarpone
  • plátky želatiny (jedno balení)

Postup:

Na dno dortové formy umístíme upečený piškot (pokud se pekl v jiné nádobě; pod ním by neměl být pečicí papír, aby se nerozmáčel).

Zvlášť umícháme mascarpone s cukrem a vanilkovým cukrem.

Na vodní lázni rozpustíme v 5 lžicích vody želatinu (pozor, nesmí se to vařit) a ještě na vodní lázni vešleháme 2 lžíce smetanové směsi do horké želatiny. Pak rychle želatinovou směs vmícháme do mascarpone a jen obracením velké lžíce vmícháme bobulky muchovníku.

Zakryjeme potravinářskou folií a necháme aspoň půl dne odpočívat v ledničce. Můžete podávat s našlehanou šlehačkou.

Ne, opravdu to není zdravý dezert, je hodně tučný. Na druhou stranu je to doma vyrobená sladkost, která:
  • obsahuje doma upečený piškot s několika základními surovinami a bez prášku do pečiva
  • můžete redukovat obsah cukru v piškotu i krému
  • můžete úplně vynechat mascarpone a šlehačku a udělat na piškot vrstvu pouze ze želatiny a ovoce

Tento dezert byl připraven namísto narozeninového dortu a vzhledem k obsaženým surovinám je lehký a nezhorší letní přehřívání.