Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Josta (kříženec černého rybízu a angreštu) je vynikající ovoce, rostoucí na dobře plodícím keři. Vyplatí se mít ji na každé zahradě, obzvlášť pokud chcete, aby vám zahrada dobře plodila a měli jste z ní praktický užitek. Jostu můžete použít jako rybíz nebo angrešt, a tedy začerstva do dezertů, jen tak, ale také z ní můžete (nejlépe po přidání nějakého sladšího ovoce, třeba malin) dělat marmelády.

Já si oblíbila jinou její verzi na zimu, a hlavně na jaro: Josta ve vlastní šťávě jako kompot

  • josta (zde cca 1,5 litru z jediného keře)
  • bio třtinový cukr (klidně Panelu)
  • vodu z kohoutku
  • skleničky na zavařování

Postup:

Jostu promyjte, ale není třeba ji sušit. Nasypejte do čistých zavařovacích skleniček a nahoře nechejte cca 1,5 cm místa. Na jostu do každé skleničky nasypejte cca 1 zarovnanou lžíci cukru. Zalijte vodou z kohoutku, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 80 stupňů aspoň 20 minut. Skleničky pak ihned vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Na co je josta zdravotně dobrá?

  • podle tradiční čínské medicíny její kyselá chuť náleží k játrům, a tedy je výborná pro jejich zprůchodnění, oživení, vyživení – například ji doporučuji poté, co jste se mírně vztekli :-). Pomůže vztek uvolnit (plus se jděte projít)
  • vzhledem k této její vlastnosti (kyselé chuti a tropismu k játrům) je jedinečná na jaře. Kombinujte jedlou divočinu se zavařeninami josty, které budete přikládat jako kompot po teplém jarním jídle
  • barvou (zralá je téměř černá) patří k elementu vody, takže bude vyživovat jin v těle (hmotu, tekutiny) a také doplňovat krev!

Tento způsob nakádání ovoce jsem převzala od MUDr. Petry Uríkové a je opravdu výborný! Zkuste! Je jednoduchý a velmi chutný :-).