Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

cvZtráta základního pocitu jistoty je citace z rozhovoru s PhDr. Martinem Járou, terapeutem Gestalt terapie, jenž vyšel v únorové Meduňce. Na otázku redaktora, zda souhlasí s tím, že největší ztráta, jakou lidská bytost může utrpět, je ztráta domova, odpovídá:

„Nejhorší je ztráta základního pocitu jistoty. Můžete ji mít v místě, ve druhém člověku, v Bohu… Když se tato jistota, která dává klid a bezpečí, zpochybní, je zle. Některé lidi ovšem taková ztráta probudí a umožní jim prožít transformaci. Důležité ale je, jaký postoj člověk ke ztrátě a šanci zaujme, jestli dokáže dát nové realitě nějaký smysl. Jsem přesvědčen, že každý člověk po svém usiluje o smysl, každý má svoji mapu světa, potřebuje pochopit, a možná i ospravedlnit, co se mu stalo nebo právě děje. Z literatury známe příklady lidí, kteří přežili koncentrační tábory, protože ani v tak hrůzných podmínkách neztratili smysl své existence.“

Jaké vy máte zkušenosti se ztrátou pocitu jistoty? Moc mě zajímají vaše příběhy! Můžete mi napsat na biodaniela@seznam.cz.

Vaše Daniela