Zimní placky z brambor, soli a mouky, které jsou nasucho připravovány na peci (pánvi), obsahují minimum surovin a zároveň „ošetřují“ střed těla (slezinu, žaludek). Výborné jsou ještě zatepla (za horka) s rozpuštěným máslem a na kousky nakrájeným zdravým sýrem – tvarůžky. Je to recept podobný slovenským lokším, ale chybí v nich vejce, takže bez másla to může být základ veganského jídla.
Suroviny:
- brambory uvařené ve slupce, oloupané a nastrouhané na jemném struhadle
- mouka (podle objemu brambor a vlhkosti/škrobu v nich)
- sůl
- může být i mletý černý pepř (na rozhýbání středu těla – zažívání)
Postup:
Ze všech tří (čtyř) surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vyválíme z něj placku a nařežeme ho na menší, stejně velké kousky. Z těch uděláme kuličky a ty pak rovnoměrně rozválíme na kulaté placky. Jednu po druhé nasucho pečeme na plátech kachlových kamen (jako v mém případě) nebo na suché pánvi, nejlépe litinové bez přilnavého povrchu. Hned po upečení poklademe kouskem másla. Podáváme naslano i nasladko, tato varianta byla naslano a ještě zatepla – s čerstvými tvarůžky.