21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

wheatgrassZelené obilí jako jarní zdroj vitaminů a prvků je článek, který vás seznámí s tím, jak si zajistit pravidelný a levný přísun vitaminů a prvků v časném jaru (které teprve posledních pár dní připomíná spíš přechod k létu), kdy ještě není vyrostlá letošní zelenina a své plody nenesou ani ovocné keře a stromy. Životodárné látky tak můžeme v těchto jarních měsících získávat především z divoké zeleniny („jedlá divočina„) nebo z toho, co si doma sami vypěstujeme. Tento článek je o druhé zmíněné variantě.

Osivo

4010355119261-782860_orgZa osivo vám bude sloužit jakékoli obilné zrno – za sebe doporučuji v bio kvalitě kvůli reziduím pesticidů a proto, že prostě bio má blíž k přírodě. Sama jsem k zelenému obilí do jídla zvolila nový výrobek, jenž se prodává v DM Drogerie Marktšestero zrní (6-Korn Mischung). Získáte tím zelené osení z těchto zrn: oves, pšenice, špalda, žito, pohanka a ječmen.

Klíčení

IMG_7572[1]Ke klíčení doporučuji obyčejnou vatu. Sama jsem zrní zasila do hlíny, kde nevzešlo, a tak jsem nakonec v nouzi zkusila semeno jen poházet po hlíně – a teprve potom se objevily klíčky a rostlinky vyrostly.

Sklizeň a využití

IMG_7595[1]Sklízejte, když jsou rostlinky přibližně 10 cm vysoké. Nechejte dorůst a opět skliďte. Takto můžete postupovat třikrát, než je třeba dát naklíčit a vyrůst nové zrní.

Naklíčenou zelenou masu po ustřihnutí použijte jako jakoukoli jinou zelenou nať – nebo jako jedlou divočinu. Posypejte si s ní chleba s máslem, zapečte se zeleninou, dejte do omáček, využijte do směsí s jedlou divočinou.

Potrava pro játra a žlučník

Pamatujte – je jaro a po naší péči volají zejména játra a žlučník, které milují zelenou barvu (a kyselou chuť, takže jestliže spojíte zelenou nať s čímkoli kyselým, budou tyto orgány ještě spokojenější)! :-).

Za inspiraci děkuji Romaně Farne :-).