Zelené obilí jako jarní zdroj vitaminů a prvků je článek, který vás seznámí s tím, jak si zajistit pravidelný a levný přísun vitaminů a prvků v časném jaru (které teprve posledních pár dní připomíná spíš přechod k létu), kdy ještě není vyrostlá letošní zelenina a své plody nenesou ani ovocné keře a stromy. Životodárné látky tak můžeme v těchto jarních měsících získávat především z divoké zeleniny („jedlá divočina„) nebo z toho, co si doma sami vypěstujeme. Tento článek je o druhé zmíněné variantě.
Osivo
Za osivo vám bude sloužit jakékoli obilné zrno – za sebe doporučuji v bio kvalitě kvůli reziduím pesticidů a proto, že prostě bio má blíž k přírodě. Sama jsem k zelenému obilí do jídla zvolila nový výrobek, jenž se prodává v DM Drogerie Markt – šestero zrní (6-Korn Mischung). Získáte tím zelené osení z těchto zrn: oves, pšenice, špalda, žito, pohanka a ječmen.
Klíčení
Ke klíčení doporučuji obyčejnou vatu. Sama jsem zrní zasila do hlíny, kde nevzešlo, a tak jsem nakonec v nouzi zkusila semeno jen poházet po hlíně – a teprve potom se objevily klíčky a rostlinky vyrostly.
Sklizeň a využití
Sklízejte, když jsou rostlinky přibližně 10 cm vysoké. Nechejte dorůst a opět skliďte. Takto můžete postupovat třikrát, než je třeba dát naklíčit a vyrůst nové zrní.
Naklíčenou zelenou masu po ustřihnutí použijte jako jakoukoli jinou zelenou nať – nebo jako jedlou divočinu. Posypejte si s ní chleba s máslem, zapečte se zeleninou, dejte do omáček, využijte do směsí s jedlou divočinou.
Potrava pro játra a žlučník
Pamatujte – je jaro a po naší péči volají zejména játra a žlučník, které milují zelenou barvu (a kyselou chuť, takže jestliže spojíte zelenou nať s čímkoli kyselým, budou tyto orgány ještě spokojenější)! :-).
Za inspiraci děkuji Romaně Farne :-).