Zdravá (bio) svačinka nejen pro děti je recept na kvalitní náhradu za nejrůznější termixy, zahuštěné jogurty, takzvané kakaové pudinky (se spoustou aditiv) a další nezdravé výrobky, po kterých zejména děti tak lační. Uvedené množství stačí na pět lahviček domácí svačinky, které dávám do skleněných obalů od jogurtů zemědělské firmy z Hlavnice u Opavy (jejich mléčné výrobky mi vozí Medovit z Bohumína společně se svou domácí zeleninou v bedýnkách).
Suroviny:
- 4 balení (bio) zakysané smetany
- 6 lžic (bio) třtinového cukru
- půl balíčku (bio) vanilkového cukru
- 2 lžíce (bio fair trade) kakaového prášku
- 3/4 balení špaldových piškotů z DM Drogerie Markt
Postup:
Do dvou misek dáme po dvou zakysaných smetanách a do každé 3 lžíce cukru. Do jedné přidáme vanilkový cukr, do druhé kakao. Promícháme, dokud se cukr, který bývá krystalový, nerozpustí. Pak čisté skleničky od jogurtů plníme těmito střídajícími se vrstvami:
Ideální je nechat dezert aspoň 24 hodin odležet, než si jej (děti) vezmou/ete jako svačinu do práce či do školy, aby piškoty stačily nasáknout chutí ochucené zakysané smetany a vytvořit hladkou hmotu.
V lednici vydrží 4 dny.
Dobrou chuť! 🙂