Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Zapomenutá bylina – štětka lesní* – byla znovu objevena a začala být využívána německo-americkým šamanem, etnologem a znalcem bylin a ekozemědělství Wolfem-Dieterem Storlem. A protože právě tento bylinář během svého středního věku onemocněl boreliózou, kterou odmítl nechat léčit klasické lékaře, vynalezl (respektive upravil) vlastní způsob využití štětky lesní a přísné diety k tomu, aby se touto rostlinou mohli vyléčit všichni, kdo zákeřnou boreliózou také onemocněli.

Následující informace jsou převzaté a upravené z autorovy knihy Čarovná moc rostlin (Kořeny, Praha 2015). Zároveň tuto knihu převelice doporučuji. Já sama jsem zatím neměla důvod štětku lesní k léčení využít, ale jsem velmi ráda, že jsem v Rychvaldu objevila místo, kde roste a kde je možné ji případně sbírat. Fotka užitá v záhlaví článku nezachycuje štětku v jejím přirozeném prostředí, ale na našem stole, protože jsem si musela ověřit, zda je to opravdu ona ;-). Tímto se rostlině omlouvám a nyní zpět k využití štětky pro léčbu nemoci způsobené boréliemi.

Kdy borélie napadne člověka?

Venušin pohárek, kde štětka zadržuje vodu

Spoustu z nás za rok (mnohokrát) kousne klíště, a přesto boreliózou neonemocníme. W.-D. Storla napadla borélie, když měl oslabenou imunitu, protože byl přepracovaný, unavený a stresovaný. Když se podíváme na okolnosti infikování, uvědomíme si, že na hranici (nebo za ní) je většina z nás. Proto také borélie napadá člověka častěji a častěji. Kdybychom byli v pohodě a klidu, bude mnohem menší pravděpodobnost, že u nás nemoc propukne, i kdyby nás kouslo infikované klíště.

Příznaky (počáteční)

  • typická červená skvrna, která putuje**
  • pocit, že nejsme ve své kůži
  • malátnost, podrážděnost
  • bolesti hlavy
  • špatný spánek
  • zvětšení lymfatických uzlin

Podle většiny lékařů nelze boreliózu vyléčit bylinami ani žádnou alternativní cestou a okamžitě (a často opakovaně) nasazují vysoké a silné dávky antibiotik. Podle tradiční čínské medicíny bychom postupovali zřejmě podle léčby pro obrazy nemocí spojené s napadením vnější škodlivinou Xie Qi.

Prostředky přírodní léčby boreliózy podle D.-W. Storla:

  • dostatek spánku
  • pohyb na čerstvém vzduchu a pobyt na slunci
  • vyvážená strava s množstvím čerstvého ovoce a zeleniny, především mrkve a červené řepy). Dále česneku, medvědího česneku nebo cibule.
  • další posilování imunity třapatkou nachovou (3týdenní kůra 6 kapslí po 450 mg prášku z jejího kořene)
  • plus speciální terapie dr. Ortha uvedená ve čtyřech speciálních bodech a speciálně rozepsaná ve výše uvedené knize a monotematické knize W.-D. Storla Přírodní léčba boreliózy (Pragma, Praha 2013). Terapie je náročná na čas, prostředky a disciplínu pacienta, prý však dobře zabírá.

Proč právě štětka? Může za to tradiční čínská medicína

Štětka lesní v zahradě

Jak W.-D. Storl zjistil, Číňané ve své rostlinné medicíně pro okruh symptomů podobných zcela dnešní borelióze využívali právě rostlinu štětku lesní. Říkali jí xu duan (znovuvytvoření toho, co bylo rozbito) a používali ji na bolestivé klouby a svaly, podporovala jing (ledvinovou esenci) a jaterní krev (Gan Xue). Pokud totiž zeslábne jing, jehož sídlem jsou ledviny, jsou ztuhlé i klouby na dolních končetinách a bedra (kde se projevuje nedostatek ledvin). Při špatné funkci jater (má na ně vliv přítomnost jakýchkoli bakterií a jejich „odpadků“ v těle) jsou oslabené šlachy a tělo je náchylné k zánětům. Dr. Wood, z jehož práce W.-D. Storl čerpá, na základě těchto zkoumání vyvinul tinkturu ze štětky lesní a s ní potom úspěšně léčil pacienty s boreliózou. Zajímavá je souvislost (nikoli etiologická!) s projevy syfilis u člověka.

Jak štětka působí podle planetárního bylinářství?

Podívejte se v přírodě na štětku. Je to vysoká a statná rostlina s mnoha ostrými trny, a ačkoli se honosí krásnými „pásy“ květů kolem své štětičky, její trhání i sledování může být provázeno mnoha bolestivými píchnutími. Má ochlupenou spodní stranu listů. Trny jsou podle Steinera vyjádřením éterických sil, které se (v člověku) nahromadily a vyzařují ven. „Mnohdy se tyto éterické síly rostliny soustředí samy v sobě vytvořením trnů a to, co nebylo možné uložit do listů nebo pupenů, se uchová jako volná éterická síla v jejich okolí. Léčebné prostředky z takových rostlin mohou proto silně povzbuzovat uspořádání lidského éterického těla, a působit tak revitalizačně.“ Jako by tyto éterické energie v mikrokosmu těla osvobozovaly, vyzařovaly směrem ven a přitom energeticky vytlačovaly patogenní organismy.

Léčba podle přesné receptury, uvedené ve výše citovaných knihách, je velmi náročná, ale za sebe mohu říct, že bych ji určitě vyzkoušela – při léčbě boreliózy bych prošla sérií antibiotické léčba (nepovažuji ji za zbytečnou) a posléze nasadila výše a v knihách uvedený postup.

* štětka lesní je název, který používají překladatelé Storlových knih do češtiny. Oficiální název je zřejmě štětka planá. Všichni ale podle obrázku vidíme, o kterou štětku se jedná 😉

** Foto: http://www.ctlymeriders.com/tick-rash.jpg