Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Za zmrzlé muže, kteří se na jaře kolem půlky května projevují jako nenadálý mráz ničící květy a rostliny, může Grónsko. V naší tradici mají zmrzlíci své pevné místo – řadu rostlin se doporučuje vysazovat až po Pankráci, Serváci a Bonifáci.

Grónské ledovce

Památný Titanik a jeho srážka s ledovcem mají stejné přírodní příčiny jako naši zmrzlí muži. Cesta ledovců, odlomených z grónského pobřeží, které vstoupí do cesty zaoceánským lodím na hlavní trase z Evropy do Ameriky, trvá přibližně tři roky. Jejich cesta ale dosažením tohoto bodu nekončí. Postupují dále směrem k rovníku, kde pomalu roztávají. V určitý okamžik (zhruba za měsíc od dubna, kdy se objevují na trase lodí a kdy se jeden z nich srazil s legendární lodí) se dostanou do zeměpisné šířky shodné se střední Evropou. Pak ledový vzduch, který kolem sebe ve velkém šíří, východní proudění přinese až k nám. Přicházejí zmrzlí muži…

Co na to naše příroda?

Protože část rostlin a plodin vypučí a vykvete ještě před třemi zmrzlými, samozřejmě dochází pravidelně ke škodám. Na tři zmrzlé ale upozorňují dávné pranostiky, jejichž šiřitelé zřejmě neměli o nějakých grónských ledovcích ani ponětí. Níže si dovolím citovat (a lehce upravit) krásné pranostiky, ale především informace o třech zmrzlých a jejich vlivu na přírodu, ze serveru Rostliny-semena:

„Tři zmrzlí muži – až budou za námi, můžeme směle začít s venkovním výsevem. Tři zmrzlí neboli Ledoví muži jsou v kalendáři 12.-14. května. Během těchto dnů se výrazně ochlazuje a přicházejí poslední ranní mrazíky. Příchod Pankráce, Serváce a Bonifáce je důležitý pro správný chod přírody.  V tyto dny se příroda probouzí k životu, vše začíná pučet a pupeny se začínají nalévat do květů. Lidé si tohoto meteorologického úkazu všímali už od středověku. Avšak ve středověku platil juliánský kalendář, kdy byli zmrzlí cca o 10 dnů dříve. Také teploty ve 14.-19. století sahaly v zimním období hluboko pod nulu. Takže lidové pranostiky musíme brát s rezervou. Spíše se mrazíky vyskytují kolem 29. dubna. Pankrác, Servác a Bonifác zůstávají v kalendáři jen jako tradice, tato jména jsou již méně obvyklá a téměř se nedávají. Statisticky bylo naměřeno v naší republice, Polsku i na Slovensku, že počasí právě na tyto tři zmrzlé bylo naopak teplejší, než se traduje, a příroda více ožívala. Chladněji bylo naopak opravdu o těch cca 10 dnů dříve. Přesto tři zmrzlé nemůžeme brát na lehkou váhu. Tyto ranní mrazíky spolu s uplakanou Žofií jsou pohromou pro zemědělce a zahrádkáře a zvláště vinaře („Žofie vína upije“). Po těchto svatých již mrazíky nehrozí a můžeme se dát směle do práce.

Co na to meteorologie?

Lidové pranostiky se většinou vážou s tímto svátkem tří zmrzlých meteorologicky. Tato lidová rčení dávají dohromady dlouholeté zkušenosti zahrádkářů s vlivem počasí na úrodu v danou roční dobu. Vzhledem k tomu, že květen je pro zemědělce velmi hospodářsky významným měsícem, je pranostik opravdu hodně. Znáte-li například:

  • „Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem, ale máj, vyženeme kozy v háj,“
  • „Svatí Pankráci, Serváci a Bonifáci, vás se bojí všici sedláci,“
  • „Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta,“
  • „Když se v máji blýská, sedlák si výská,“
  • „Na Pankráce suchý den – urodí se víno, hustý bude len.“

Ke zmrzlým mužům se často přidává:

  • „Ledová žena – Žofie“
  • „Uplakaná Žofka“
  • „Svatá Žofie políčka často zalije,“
  • „Déšť svaté Žofie švestky ubije“ a další

Všeobecně se však dle pranostik tradovalo: „Je-li květen prostuzený, roček bude vydařený.“ Máme se tedy na co těšit!“

Snímek zmrzlých květin převzat ze stránky http://xinature.com/wp-content/uploads/2016/10/flowers-pink-flower-seasons-spring-frosty-sakura-plant-frozen-nature-twigs-frosted-frost-winter-branch-snow-softness-long-wallpaper-3d-rose.jpg; snímek grónského ledovce ze stránky http://avidcruiser-avidtravelmediai.netdna-ssl.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/diskobay-13.jpg; malbu svaté Žofie z: http://hornechlebany.unas.cz/Ludovakultura_files/zofia0.jpg