Velikonoční hlavička ve variantě vegetarian a s bezlepkovým pečivem je verze klasické masové velikonoční nádivky pro ty, kdo chtějí Velikonoce prožít se zdravější stravou. Navíc je obohacena o jarní bylinky, ke kterým můžete podle znalosti jedlé divočiny a vlastní odvahy přidávat i další – čerstvou cibulku i s natí, mladé lístky jitrocele, mladé pampeliškové listy a další zelenou stravu pro játra.
Suroviny:
- kvalitní bezlepkové pečivo nejlépe varianta „rohlík“ nebo „houska“ (zde se musím zastat menších bezlepkových pekáren – doporučuji kupovat z nich, a ne z anonymních velkopekařských koncernů, jejichž bezlepkové pečivo často znamená, že mouka je nahrazena nejlevnějšími, často i GMO surovinami, jako jsou různé škroby)
- balení tempehu (bio), uzeného nebo smaženého (jsou upraveny studenou metodou, takže nedochází ke vzniku karcinogenů)
- dvě hrsti spařených mladých kopřiv (nebo kopřivových vršků u starších rostlin)
- dvě hrsti čerstvého medvědího česneku (podle chuti další byliny)
- 1-2 lžíce sojové omáčky (bio)
- 4 vejce
- zeleninový vývar
- sůl
- podle chuti další koření, např. mletý pepř, chilli papričky atd.
Postup:
Housky namočíme do vývaru (nesmí ho být moc, jen tak, aby zakryl housky a ony jej mohly vsáknout), přidáme nakrájený tempeh, byliny (všechno nasekáme najemno), sojovku, sůl a žloutky. Pořádně promačkáme a spojíme rukama (citlivější povahy šlehačem) a lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, ať se suroviny lépe spojí. V tuto chvíli doporučuji směs ochutnat, jestli je dost slaná (nemáte-li jistotu, že vejce můžete jíst syrová, tak si po ochutnání vypláchněte pusu). Pak ušleháme z bílků sníh a vmícháme do směsi.
Směsí naplníme formu na biskupský chlebíček, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem. Dáme upéct. Směs se lehounce „nafoukne“ a vypadá jako skutečné pečivo.
Podáváme teplé i studené – vynikající to je například na domácím chlebu s hořčicí v podobě plátku obloženého okurkami (a třeba i jarní cibulkou).
Masovou variantu s jinými bylinami najdete tady.