6. května vám nabízím přednášku o jedovatých rostlinách.

IMG_7946[1]Velice bio, ale velice neredukční domácí pařížský dort je recept, který jsem si už před lety upravila z tradovaného rodinného receptu své prababičky. Zjednodušila jsem jej, upravila suroviny a teď jej nabízím jako rozumnou alternativu ke všem takzvaným dortům (ve skutečnosti ale spíš plastickým hmotám), které někdy kupujeme, protože máme strach, že bychom domácí nezvládli. Věřte: pokud umíte uvařit krupici, tento zvládnete ;-). Protože překvapivě je jeho základem právě krupice…

Korpus:

IMG_7915[1]Suroviny:

  • 4 vejce (zvlášť žloutky, zvlášť bílky)
  • 10 dkg cukru (dala jsem třtinový)
  • 5 dkg (bio) hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa (dala jsem fair-trade bio z DM Drogerie Markt)
  • (bio) vanilkový cukr

Postup:

Žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme, přidáme mouku s kakaem a zvlášť vyšleháme bílky, které pak do směsi přidáme. Upečeme v dortové formě. Necháme vychladnout a podélně rozřízneme (velkým plochým ostrým nožem).

Náplň

IMG_7922[1]Suroviny:

  • 1/2 l (bio) mléka
  • 10 dkg hrubé (bio) mouky
  • 10 dkg másla a pak plus zvlášť
  • 15 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg kakaa

Postup:

Máslo rozpustíme v pánvi, přidáme mouku a lehce opražíme. Přimícháváme po troškách mléko, až vznikne velmi hustá kaše… necháme ji vychladit. Zvlášť umícháme změklé máslo, cukr a kakao. Jakmile kaše vychladne, smícháme s kakaovou hmotou.

Dokončení:

IMG_7944[1]Na spodní části dortové formy necháme spodní část rozříznutého korpusu. na ni rozetřeme první polovinu náplně, přiklopíme druhou částí korpusu a tu potřeme druhou polovinou náplně. Dáme do lednice, aby máslo v náplni ztuhlo. Pak si rozpustíme (nemusí to ale být) kvalitní černou čokoládu ve vodní lázni a dort ze všech stran potřeme. Zdobení jsem nechala na oslavenkyni ;-). Ta si vše dozdobila koupenými polevami se zdobítkem, nezdravými stříbrnými kuličkami a dalšími věcmi, které radši nevidím a o jejichž účincích na zdraví v tuto chvíli nepřemýšlím ;-). Hlavněže je zdravý základ!