Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Václavky jsou báječné léčivé houby, jejichž účinek směřuje hlavně na žaludek a slezinu, hlavně na jeho přílišnou produkci kyselin – na reflux a pálení žáhy. Ačkoli jsou václavky v octě naložené v (bio) kyselé tekutině, působí ve výsledku zásaditě a jsou jako příloha vhodné k těžkému jídlu i jako prevence právě refluxu.

Suroviny:

  • václavky (u mě přibližně 2,5 litru)
  • bio ocet (měla jsem jablečný z DM)
  • bio cukr
  • nečištěnou sůl (z Farmy domů)
  • hořčičné semínko
  • čerstvou feferonku
  • čerstvou bio mrkev (z Freshbedýnek)
  • čerstvou cibulku (z Freshbedýnek)
  • nové koření
  • bobkový list

Postup:

Václavky vaříme přibližně 15 minut ve vodě, slijeme a necháme okapat. Zvlášť si svaříme 700 ml vody, 300 ml octa, 1,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru. Do čistých, vymytých a vřelou vodou vypláchutých zavařovaček klademe tyto vrstvy:

  • uvařené václavky
  • mezi ně:
    • 1–2 kolečka mrkve
    • plátek cibule
    • pár zrnek hořčice
    • pár zrnek nového koření
    • jeden bobkový list
  • další vrstvu václavek

Zalijeme vychladlým nálevem (pozor, václavky „nepustí“ svými širokými kloboučky nálev dolů, pomozte mu tím, že je nadzvednete čistou vidličkou), řádně zavíčkujeme a sterilujeme nejméně 30 minut. Po sterilizaci hned vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Pokud víčko povolí a nálev se vylije, musíte celý postup včetně sterilizace opakovat.