Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Na poslední přednášce Základy čínské medicíny pro veřejnost jsme se dlouze bavili o slezině (žaludku) z pohledu TCM a jejím vlivu na zdraví celého organismu. Jedno ze základních opatření na její harmonizaci a udržení kvalitní funkce spočívá v upřednostňování teplých jídel. Níže najdete recept na jednu z bezlepkových, veganských, teplých a kaší pro snídaně i večeře. Tento typ kaše je dobré jíst každý den.

Suroviny:

  • (bio) rýže
  • (bio) černé fazolky beluga (obojí kupuji v DM Drogerie Markt)
  • kousek mořské řasy
  • (bio) zeleninový vývar
  • máslo
  • olivový olej
  • sterilovaná (bio) cizrna
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • (bio) žampiony
  • pár mangoldových listů
  • (bio) sojová omáčka
  • přílohové miso apod.
  • alternativně volské oko z vajec od šťastných slepic

Postup:

Do jednoho hrnce dáme rýži, fazolky, mořské řasy, zeleninový vývar a máslo a necháme společně uvařit (foto vpravo nahoře). Na pánvi nebo v rendlíku osmažíme na olivovém oleji jeden až dva žampiony, a než jsou hotové, přisypeme nasekaný česnek. Přidáme nadrobno nasekané mangoldové listy, zalijeme lžící vody, zakryjeme a necháme pár minut dusit. Jakmile se voda vyvaří, zalijeme lžící až dvěma sojové omáčky. Necháme zredukovat tekutinu a odložíme. Na talíř dáme hotovou rýžovou směs, na ni zeleninovou směs, ozdobíme několika cizrnami a podáváme. Je výborné dát si stranou (korejské) miso, a případně, pokud snášíte ostré chutě, nějakou přílohovou ostřejší pastu. Variantou je přidat ke směsi čerstvě udělané volské oko (vajíčko z pohledu TCM dobře doplňuje krev).

Vietnamsko-korejsko-čínská varianta pro milovníky ostřejších chutí

Všechny suroviny jsme nakoupili včetně těch čerstvých (!) v několika z mnoha asijských a dobře vybavených obchodů v SAPA, vietnamsko-čínském centru v Praze. Uvařila jsem rýži s červenou čočkou tak, jak  je uvedeno výše, ale pak jsem přidala jeden naložený pikantní sezamový list, podušený čerstvý kořen lotosu, který podporuje ledviny a dlouhověkost, a podušenou sušenou houbu shiitake, jež patří k oblíbeným medicinálním houbám.