Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Po článku Jak a proč se zásobit na zimu si dnes povíme něco o podzimním zpracování bylin. Je dobré zvolit slunečný den, aby byliny absorbovaly co nejvíce slunečního svitu a tepla a mohly nám obojí v zimě předávat na energetické úrovni. Ideální je zářijový den ve stylu babího léta – někdy počátkem prvního podzimního měsíce.

Svatá trojice

Svatou trojicí bylináře nazývám suroviny, které lze využít pro zpracování prakticky čehokoli v přírodě, co chceme uchovat (co nespotřebujeme čerstvé):

  • kvalitní olej (zde bio sezamový)
  • kvalitní pálenka (nejlépe domácí – slivovice, hruškovice, jablkovice atd.)
  • sůl (používám výhradně nečištěnou z Farmy domů)

Co konkrétně jsem dnes sklízela a co jsem s tím dále dělala:

Rozmarýn:
  • ze stonků bez postranních větviček jsem odrhla samostatné tuhé lístky – šly do sušičky ovoce (tam je nutné dát třeba plínku z bio bavlny, protože „jehličky“ jsou poměrně drobné a útlé a mohou vám v sušičce propadnout
  • stonky s postranními větvičkami jsem naložila do bio sezamového oleje – zůstanou tam až do jeho vypotřebování:
    • budu používat v běžné kuchyni tam, kde se bude hodit právě sezamový olej a rozmarýnová chuť a vůně
    • lze využít na masáže, ale pozor! Rozmarýn je silně zahřívající, navíc rozhýbává, takže opatrně s ním!
Lichořeřišnice
  • samostatný článek k lichořeřišnici najdete zde
  • letos jsem zvolila dvojí zpracování:
    • prosypání solí – takto zpracovanou jakoukoli aromatickou bylinu vhodnou do polévek uschovávám v zavírací sklenici v ledničce
    • naložení do potravinářského lihu (slivovice zůstaly na Lukově 🙂 ) – bude z ní tinktura, vhodná při chřipkách a virózách – vizte samostatný článek zmíněný výš
Máta
  • ačkoli máta je bylina, na kterou je dobré dát si pozor (kvůli obsahu thujonu), přesto si ji na zimu suším – pořád je to podle mě lepší než kupovat mátu v pytlících: dcery mají mátový čaj rády a přes zimu si jej vaří prakticky denně do školy, takže do sebe dostávají hromady látek z máty. To je důvod, proč dávám přednost naší mátě vyrostlé na naší zahradě

Na mém webu najdete další články ke zpracování darů volné přírody – co například udělat s houbami, najdete tady. Jinak zkuste pro konkrétní téma vyhledávání :-).