Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Sushi je neprávem považováno za náročné a drahé jídlo. Zejména v domácích podmínkách si doslova za pár kaček můžete udělat hned několik druhů, příprava je snadná, suroviny relativně velmi levné. Relativně proto, že suroviny v běžných obchodech skutečně seženete velmi levně – a velmi nekvalitně. Níže však najdete tipy na zakoupení kvalitních surovin bez éček a umělých sladidel (nakládaný zázvor), navíc originálních (wasabi pasta).

Suroviny:

  • „Rohožka“ na motání sushi

    plátky mořské řasy nori (použila jsem restovanou nori – roasted nori)

  • čerstvá ryba (nejlépe losos, tuňák, krevety atd.; kvalitní mají v některých Kauflandech a v Makru)
  • čerstvé avokádo (nejlépe bio)
  • rýže na sushi
  • rýžový ocet (pozor na obsah pšenice! Pokud potřebujete bezlepkový, objednávejte například zde)
  • Kousek kvalitního lososa z Makra a avokádo

    nakládaný zázvor (pozor na příšerný obsah éček, aspartamu a sacharinu v běžně prodávaných! Zde najdete informaci o skutečném kvalitním nakládaném zázvoru a link na jeho objednání)*

  • sojovou omáčku (kupuji bio z Countrylife, například ve Farmě domů)*
  • wasabi prášek na přípravu wasabi pasty (stejný případ jako u zázvoru: prodávají se shity, zde je kvalitní pravý)*
  • potřebovat budete „rohožku“ na motání sushi, která vám práci výrazně usnadní
  • hůlky na stylovou konzumaci 😉

Postup:

Nechejte 15 minut od okamžiku varu uvařit rýži a sceďte ji. Promíchejte s rýžovým octem a solí a ochutnejte, měla by být tak akorát slaná a tak akorát kyselá (ne moc). Řasu nori položte lesklou stranou dolů na „rohožku“ a na její přední část dejte stejnoměrně „váleček“ rýže. V něm udělejte prstem podélnou rýhu a do ní vložte vše, co máte do sushi nachystáno: zde losos nakrájený na centimetr široký dlouhý plátek a podobně upravené avokádo. Podebráním „rohožky“ začněte namotávat sushi rolku – jakmile řasa obalí rýži, zkontrolujte rozložení rýže a náplně tak, aby náplň byla uprostřed. Pomocí „rohožky“ sushi upěchávejte, ale tak, aby se řasa neroztrhla. Doválejte váleček, a než jej dorolujete, potřete poslední centimetr jeho šířky vodou a přilepte ke zbytku rolky. Sushi se krájí ostrým nožem na cca centimetr široké plátky. Ty se uchopí tyčkami, namočí do misky se sojovkou a případě otřou ve wasabi pastě. Mezi sousty sushi se konzumuje vždy plátek naloženého zázvoru. Zázvor se nekonzumuje se sushi jako jedno sousto! 🙂 Sushi je nutno zkonzumovat týž den, kdy bylo připraveno (s výjimkou tipu níže).

Tip na vegetariánské sushi:

Namísto ryby dejte jen avokádo, případně jinou zeleninu (vizte rovněž níže tip od Romany Farne)

Tip od Romany Farne na tepelně více upravené a trvanlivější sushi:

  • vařená mrkev
  • spařené špenátové listy
  • vařený kedluben
  • vařená mrkev
  • surimi tyčinky
  • matjesy bílé a červené
  • trocha wasabi pasty

Nahoru pak zavařený zázvor z korejské prodejny v Ostravě (mají i v Kauflandu) a tamari sojovou omáčku. Tato varianta vydrží dokonce v lednici i do druhého/třetího dne!

„Do uvařené, osolené rýže vmícháme sezamové semínka, můžeme kápnout rýžový ocet. Do sushi dáváme krom vařených druhů zeleniny ještě krájenou syrovou okurku. Nedáváme do každého válečku všechny druhy zeleniny, vždy jen některé, aby byly válečky různě barevné a různé chuti…“ (Romana F.)

Sushi z pohledu dietetiky:

Rýže „pohladí“ střed (Slezinu, Žaludek), je neutrální. Přestože obsahuje chladivé složky (ryba, avokádo), přítomnost zahřívajících příloh (wasabi, zázvor) z něj činí vyvážené jídlo. Syrové komponenty dobře ochladí v létě. Společně s chladivou polévkou, například tou z mořských řas, tvoří výborné letní lehké jídlo! Vhodnější než syrové saláty nebo zmrzlina :-).

* Tyto tři suroviny sushi řádně prodraží. Pokud si je ale nenakoupíte (i do zásoby, čímž se pořizování zlevní) a uděláte si sushi z toho, co najdete v regálu v běžném obchodě, získáte nezdravé jídlo plné chemie :-(. Těch pár stovek se proto vyplatí a – suroviny nespotřebujete rozhodně na jednu přípravu sushi! 🙂