Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Stravování s rozumem v hrsti je citace z webu terapeuta tradiční čínské medicíny Martina Řezníčka, která mě velice oslovila hlavně proto, že skoro přesně kopíruje moji vlastní cestu skrze alternativní (až extrémní) výživové směry k současnosti, kdy se snažím stravovat podle principů TCM.

„Ale kam se vydat? Směrů a názorů je spousta a každý se tváří jako ten jediný správný. Nezbývá než vše vyzkoušet! K snídani syrové ovoce a zeleninu? Výborný nápad, sem s tím! Či raději nesnídat? Jasně, proč ne! Vegetariánství? Samozřejmě! Pročistím organizmus, ulehčím mu a ještě mě to duchovně vykopne výš! A výsledek? Ztráta síly, úbytek svalové hmoty, zimomřivost, celodenní únava, únava po jídle, abnormální chuť na sladké.

Dnes vím, že toto jsou typické příznaky signalizující oslabení Sleziny (v čínské medicíně pojmem slezina rozumíme celý trávicí trakt), tedy něco, s čím se nyní denně setkávám v ordinaci u pacientů. V zásadě nemám nic proti vegetariánství, naopak, ale být vegetariánem není jen tak a musíme si hlídat hladinu Yangu a v jídelníčku zohlednit např. i aktuální roční období. Zkrátka a dobře, tehdy jsem ani zdaleka nevěděl tolik, kolik vím nyní, a do dneška se z toho vzpamatovávám.

Následovala frustrace, jak to, že se necítím stále lépe a lépe?????? A tím, že navenek jsem se tvářil, jak mi je dobře (musel jsem přeci dokázat svému okolí, že to dělám správně!), o to víc jsem byl zklamaný uvnitř – proč to nefunguje?“

Více najdete na Martinově webu. Více zjistíte ve školách TCM a v knihách :-).

Obrázek převzat z webu http://tcmdiet.com/images/bgrm.jpg