Blog
Těstoviny s houbami, citronovou šťávou a petrželkou (vegetarian)
Houby jsou nedoceněný poklad zdraví a chutné kuchyně. Proto se snažím je zařazovat v různých variantách, druzích a podobách co nejvíc do svého života. Dnes vám nabízím jemně upravený recept podle Jamieho Olivera z dřívějších dob, díky němuž si připravíte zdravé,...
24. 11. 2019: Vztahy podle pěti elementů
V sobotu 24. listopadu měl premiéru můj nový program – sedmihodinový workshop Vztahy podle pěti elementů. Proběhl v prostorách Jiného světa ve Zlíně na pozvání Školy zdraví Zlín. Devět odvážných žen se společně probíralo svými vztahy, plakalo, smálo se... někdo šel...
Kokosový ořech
Sardelová pasta jako netradiční silný adaptogen
Sardelová pasta bývá trochu mimo pozornost dietetiky i výživářů. Přesto jsem ji dostala doporučenou před nějakou dobou od výživové poradkyně, bylinářky, masérky, terapeutky a lektorky jógy a alternativních léčebných systémů Romany Farne. Shrnu zde informace od ní pro...
Hovězí rendang s kurkumovou rýží (bezlepek)
Hovězí rendang s kurkumovou rýží je původně malajský pokrm, který si získal oblibu napříč zeměkoulí. Recept jsem upravila podle Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové neboli Kamu. Vynechala jsem některé hůře dostupné suroviny. Z pohledu čínské medicíny se jedná o...
Fíky z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny
Mužům jejich dužina připomíná rozevřenou pochvu; i proto jsou považovány za afrodiziaka. Protože v zimě bychom neměli konzumovat syrové ovoce a zeleninu, zkuste fíky hodit na poslední dvě minutky do vařící se snídaňové kaše nebo je upravte jako teplý dezert či...
Leden, únor: Akupresurní jóga (Shanti Yoga Studio)
Akupresurní jóga je osmitýdenní kurz, který bude probíhat v lednu a únoru 2019 v Shanti Yoga Studiu v Ostravě. Téma bude parádní: jóga ve spojení s akupresurou. Naučíte se důležité body, způsoby jejich stimulace, v rámci fyzického cvičení se zaměříme také na orgánovou...
Lilkové kari (vegetarian, bezlepek)
Lilkové kari je vegetariánské a bezlepkové jídlo, které díky použitému koření zahřeje i v zimě. Jako většina indických jídel je příprava rychlá a chuť báječná! Kari jsem podávala s opečenými plátky lotosového oddenku, rýží a ovocem kaki. V receptu najdete varianty na...
Polenta – bezlepkový zázrak
Polenta je původně italský pokrm a je to vlastně obyčejná kaše z kukuřičné mouky. Vaří se naslano i nasladko a v tradičních kuchařkách najdete informace o dlouhém a pracném vaření a míchání, což může leckoho odradit. Pokud si ale koupíte/namelete kukuřici najemno,...
Tomel japonský (kaki, persimmon) v čínské dietetice
Na podzim a v zimě se v obchodě začínají objevovat nádherné oranžové plody tomelu japonského, který se u nás prodává pod obchodním jménem kaki (shi di). Existuje mnoho vyšlechtěných variant z původní, která obsahuje pecku. Přestože v zimním období většinou nekonzumuji...
Pho Bo – vietnamský silný masový vývar pro zimní období (bezlepek)
Pho je klasická vietnamská polévka, která může být buď z hovězího (bo), nebo z kuřete (ga). Osobně dávám přednost variantě s hovězím, protože jsem si za léta, kdy se nedalo sehnat kvalitní kuře, vypěstovala vůči tomuto masu nedůvěru. Jedná se o silný vývar s kořením a...
Mudra pro harmonizaci ledvin a močového měchýře
Mudru pro harmonizaci vodního elementu neboli jal-shaamak mudra vidíte vlevo. Váže se, jak je uvedeno výše, k vodnímu elementu našich těl, a tedy k ledvinám a močovému měchýři. Využívejte ji při práci nebo sledování telky, a spojte tak užitečně znalosti z ájurvédy a...