Tento starý rodinný recept na piškot pochází od mé babičky a předává se u nás už čtvrté generaci (mých dcer). Piškot je vhodný nejen při rekonvalescenci po zažívacích obtížích a virózách, ale také jako základ dalších dezertů, neboť jej můžete libovolně plnit a zdobit. Jestliže použijete namísto klasického vymazání a vysypání plechu pečicí papír, nebude v něm navíc ani gram tuku.
Suroviny:
- 3 (4, 7) vejce od šťastných slepic
- 10 (14, 24) dkg třtinového cukru
- 13 (17, 30) dkg hrubé mouky nebo krupičky (může být špaldová)
- vanilkový cukr (ne etylvanilín!)
- bio citron (protože budete strouhat kúru)
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky smícháme s polovinou cukru. Ušleháme do husté pěny, přidáme vanilkový cukr, kúru a šťávu z jednoho citronu a dále našleháme. Zvlášť ušleháme sníh z bílků, do nějž přidáme zbytek cukru – směs pak spojíme se žloutkovou částí. Do výsledné hmoty opatrně přimísíme hrubou mouku.
Pečeme do lehkého zhnědnutí. Jestli je piškot hotový, poznáte, pokud do něj píchnete špejlí – nesmí na ní zůstat těsto.
Piškot je výborné dávat při rekonvalescenci ze zažívacích obtíží a viróz zejména pro děti, kterým velice chutná, případně jej rozříznout a plnit jahodovou pěnou či jinými náplněmi a nahoře ozdobit tím, co máte rádi – šlehačka nebo kysaná smetana atd. Pak samozřejmě piškot už není dietní ;-).