Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8211[1]Špaldová letní pizza je sice z bílé mouky, ale z mouky špaldové a bio. Na této italské klasické specialitě je výborné to, že použité suroviny dobře ochlazují organismus (rajčata, bílá mouka, bílý sýr, olivy, bazalka atd.). Tudíž je to jídlo velmi vhodné pro teplé až horké letní dny.

dmbio-dinkelmehl-type-630--10022368_B_PSuroviny:

  • bílá hladká špaldová bio mouka (DM Drogerie Markt)
  • kvasnice
  • špetka soli na zadělání kvasnic
  • sůl
  • voda
  • olivový olej
  • IMG_8204[1]rajčatová passata (případně čerstvá rajčata, co nejzralejší, ponořená na chvíli do vroucí vody, oloupaná a nasekaná nadrobno)
  • česnek
  • cibule
  • podle chuti čerstvou feferonku
  • bazalka
  • olivy
  • sýr parmazánového typu (např. parmazán, my použili pecorino)

Postup:

IMG_8207[1]Příprava těsta:

Do teplého místa dáme vzejít kvásek (mouka, voda, droždí, trocha cukru). Pak přilijeme kvalitní olivový olej (i hodně, není třeba šetřit – fotka výš), přidáme sůl a dostatečné množství mouky, aby po zpracování vzniklo pevné a pružné těsto. Dáme vykynout a pak rozdělíme na tolik porcí, kolik těsta máme, aby po rozprostření prsty na vymaštěný plech vznikla tenká vrstva těsta.

Příprava omáčky:

IMG_8206[1]Na rozpálený olej dáme smažit cibulku a o něco později feferonku (nemusí být) a česnek nasekaný na kousky. IMG_8208[1]Přilijeme passatu, přidáme cukr, aby směs nebyla kyselá, sůl (více, bude se jednat o horní vrstvu, takže může být víc ochucená), zakryjeme nejlépe sítem (aby se tekutina mohla odpařovat) a necháme zredukovat šťávu, až ze směsi bude hustá pasta, kterou bude možné natřít na korpus. V průběhu vaření dáme bylinky (já dala bazalku) a olivy. Pak směs natřeme na těsto, posypeme nahrubo strouhaným sýrem a dáme upéct.

Konzumujeme teplé nebo studené, je to výborné i druhý den třeba jako svačina.