Slaná snídaňová kaše je recept na slanou variantu teplé snídaně, která je v zimním období více než vhodná a díky které se můžete úspěšně vyhnout virózám i chřipkám, protože skrz teplé jídlo zahříváte vnitřní prostředí těla. Recept jsem vymyslela po dlouhých konzultacích s Romanou Farnou (a jejím razantním doporučení), která se zdravým stravováním zabývá již mnoho let a která je garantkou našeho studia dietetiky od roku 2017 na TCMA.
Mým experimentům se slanou variantou ranní kaše předcházelo několikaleté období, kdy jsem si snídani bez pečiva a sýra neuměla představit. Sotva jsem si jakžtakž zvykla na sladké ranní kaše, měla jsem náhle kvůli konkrétním zdravotním problémům přejít na varianty slané, a to pokud možno chuťově nevýrazné a klidně třeba s luštěninami ;-). Níže vám nabízím recept na chuťově vynikající bezlepkovou kaši.
Suroviny:
- (bio) rýže
- (bio) červená čočka
- (bio) sýr feta
- oregano
- máslo/ghí
- najemno nakrájený pórek, zesklovatěný na trošce ghí
- trochu soli
- trochu čerstvě mletého černého pepře
- pro mlsné jazýčky nahoru něco chuťově zajímavějšího, například tempeh nebo (jako zde) sardinky
Postup:
Dáme společně vařit rýži a červenou čočku (předem jsem ji nenamočila). Přidáme jsem trochu soli a oregano a necháme uvařit doměkka (trvá to asi 20 minut) tak, aby se voda vyvařila. Necháme dojít pod pokličkou přibližně 10 minut a mezitím si nahrubo nastrouháme sýr. Do hotové kaše přidáme sýr, pepř, orestovaný pórek, a pokud potřebujeme výraznější chuť, přidáme nahoru tempeh/sardinky apod.