Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Sirup z květů černého bezu je naprostá klasika většiny středoevropských domácností. Je levný, jednoduchý na přípravu a chuťově velmi lahodný. Když se správně uvaří a zavaří, vydrží až do zimy. Vitaminy sice budou fuč (vyvařené), ale účinné látky necitlivé na teplo zůstanou. A hlavně zůstane pyl a další složky, které v zimě při nedostatku čerstvé stravy podpoří. A to včetně dobře zvoleného cukru – třtinového (nejlépe samozřejmě bio), který posílí v období rekonvalescencí a nemocí.

Suroviny:

  • 200 květů na 5 litrů vody (ale kamarádka dává na 1 litr vody 150 květů, takže je pak sirup silnější)
  • 4 kg třtinového (bio) cukru
  • bio pomeranče a citrony – zde není slovo bio v závorce, protože je to naprosto nezbytné. Citrusy se se sirupem vaří, a proto nesmějí mít chemicky ošetřenou kůru

Postup:

Natrhané květy dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou, přidáme od každého druhu citrusů 2 ks nakrájené na plátky a ze stejného množství vymačkanou šťávu a necháme cca 24 hodin pod pokličkou. Pak scedíme (nejlépe přes plínku nebo více vrstev utěrek) a dáme do čistého hrnce. Přidáme cukr a uvedeme k varu. Vaříme cca 15 minut. Přelijeme do čistých láhví a pak dáme zavařit na cca 15 minut. Nemám zavařovací hrnec, tak zavařuji ve velkém hrnci, na jehož dno dám utěrku, na ni naskládám láhve, zaliju vodou a nechám pomalu probublávat. Nakonec po vyjmutí láhve otočíme hrdlem dolů a necháme takto vystydnout.

Poznámka:

Tento sirup nedoporučuji dělat nevařený: černý bez je mírně jedovatý, a proto by se ani květy neměly používat bez tepelné úpravy – například smažení.