Od ledna třídílný cyklus Zdravá strava podle čínské medicíny (online)!

Sirup z bezových plodů patří k výborným zimním pomocníkům při nachlazení a nedostatku „letních“ vitaminů, jako je C. Je však třeba dávat velký pozor při jeho přípravě, protože plody černého bezu jsou zasyrova jedovaté. Věřte autorce tohoto článku – je po nich opravdu špatně plus silný průjem ;-). Jakmile se přibližně deset minut vaří, problém pomine a zůstane zdravá pochutina s vitaminy!

IMG_5309[1]Suroviny:

  • plody černého bezu (měla jsem natrhánu jednu velkou plátěnou tašku z DM Drogerie Markt), zralé, a tedy černé, nevysušené
  • přírodní (bio) třtinový cukr
  • cca 3 litry vody
  • kyselinu citronovou nebo cca 4 velké citrony

Postup:

Bez dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou. Prohážeme rukama a vodu slijeme. Pokud je bez špinavý, párkrát postup zopakujeme. Potom postupně bez i se stopkami mixujeme s malým množstvím vody v silném mixeru, aby se narušily plody, a vzniklou drť shromažďujeme v jiném velkém hrnci. Pak vše dolijeme vodou do přibližně tří litrů vody (ale víc nebo míň neškodí, jen bude sirup řidší/hustší). Pak dáme oheň a deset minut necháme prudce vařit. Necháme vychladnout a přes hustou plenu nebo dvě utěrky přecedíme a „vyždímáme“. Zbylá drť patří do kompostu.

Do tekutiny přidáme podle chuti 2-3 kg cukru a 4 lžičky kyseliny citronové (nebo šťávu ze 4 citronů). Přivedeme opět k varu a necháme znovu zhruba deset minut provařit.

Pak naplníme šťávou láhve (já používám zavařovací láhev Korken s integrovaným plastovým víčkem z Ikea), do původního hrnce dáme vodu a na jeho dno utěrku a postavíme do něj naplněné láhve. Sterilujeme přibližně dvacet minut. Pak láhve vyndáme, postavíme hrdlem vzhůru do jiného hrnce, a jakmile vychladnou, označíme a uskladníme.

Používáme jako klasický sirup.