Sírovec žlutooranžový je tak krásná, chuťově výborná a léčivá houba, že si zaslouží samostatný článek. Roste hojně od května do září na kůře listnatých stromů, velmi často na ovocných, rád má například třešeň. Dá se dokonce „najít“ z auta na ovocných stromech v ovocných alejích podél meziměstských komunikací, v parcích, zahradách atd. Vypadá tak nápadně a je tak jedinečná, že ji snad ani nelze zaměnit s nějakou jinou (neřkuli jedovatou) houbou.
Léčivé vlastnosti sírovce
Sírovec je ve fázi klinického testování účinků na zvířatech. V tuto chvíli se testuje na následující léčebné vlastnosti:
- antibakteriální, antivirové, antioxidační, protirakovinné a imunostimulační (už z těchto důvodů je výborné jej konzumovat)
- obsahuje polysacharidy a peptidy (imunostimulační vlastnosti)
- polysacharidy obsažené v sírovci mohou výrazně pomáhat při diabetu
- obsahuje pozoruhodné furanové deriváty
- bylo zjištěno působení proti bakterii E-coli
- působí proti kvasince Candida albicans
- jako všechny houby je výborný při profylaxi proti rakovině (pokud rakovina již byla diagnostikována, poraďte se s lékařem/terapeutem TCM)
- obsahuje laetirobin, který vykazuje výraznou cytotoxickou aktivitu
- obsahuje peroxid ergosterolu, což je velmi účinná látka působící proti různým parazitům
Co s ním?
- udělejte z něj řízky, jsou báječné, lehce nakyslé
- použijte jej do směsi hub na dušení/smažení
- udělejte z něj báječné indické houbové kari
- naložte jej do octa a zavařte jako václavky
- připravte si z něj falešné pečenáče
- použijte jej do bramborového salátu
Zdroje:
- Encyklopedie léčivých hub (Academia 2011)
- Houby Naturatlas