Sardelová pasta bývá trochu mimo pozornost dietetiky i výživářů. Přesto jsem ji dostala doporučenou před nějakou dobou od výživové poradkyně, bylinářky, masérky, terapeutky a lektorky jógy a alternativních léčebných systémů Romany Farne. Shrnu zde informace od ní pro vás:
Co obsahuje kvalitní sardelová pasta?
- zdroj omega 3 mastných kyselin
- zdroj dalších tuků
- zdroj jógu, vápníku, soli a bílkovin (účinky viz níže)
Vcelku kvalitní je od firmy Nowago.
Domácí výroba:
Koupíme si grundle nebo pstruhy.
Umyjeme, vykrojíme střívko, důkladně osolíme mořskou nebo himálajskou solí. Podléváme a dusíme na másle tak dlouho, než jsou kosti úplně měkké. Pak celou hmotu rozmixujeme. Dáme do skleniček a sterilizujeme.
Zdravotní účinky sardelové pasty:
- vhodná pro doplnění jinu ledvin
- jako slaný pokrm s mořskými rybami a solí pomáhá obnovovat tělesné tkáně i kosti v průběhu zimy, působí protizánětlivě v ostatních ročních obdobích
- hasí vnitřní horkost
- ohřívá povrch těla
- povzbuzuje obrannou energii
- jako zásadotvorná potravina má podpůrný účinek při odkyselovacích dietách (zde jsou informace o workshopu na téma Odkyselení organismu)
Využití sardelové pasty:
- do pomazánek
- do polévek
- do kimči
- na chléb s máslem
Recept na zásadotvornou korejskou polévku:
- řasy wakame (nebo chaluhy) dáme vařit se sardelovou pastou
- přidáme nakrájenou cibuli
- jakmile jsou řasy měkké, přidáme nakrájený svazek mladých cibulek s natí (na kolečka)
- necháme minutu bublat a odstavíme
- přikápneme zastudena lisovaný olej (sezamový i jiný)