Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Sambar je indická snídaňová omáčka, kterou jsme jedli nejen během našich toulek v Indii, ale také při indické večeři s MangalamPřestože se jedná o jihoindickou specialitu, receptů na ni najdete mnoho napříč celého subkontinentu. Podle WHO je sambar s idli (nebo u nás rýží) nejzdravějším ranním jídlem na světě, je velice chutný a tvoří variantu k ranním slaným kaším, jež jsou vhodné pro lidi s oslabenými ledvinami.

Suroviny:

  • čerstvý (nebo naložený/mražený) (bio) hrášek
  • (bio) mrkev nakrájená na kolečka
  • (bio) lilek nakrájený na kostičky
  • nasekaný stroužek česneku
  • 1 nasekaná cibule
  • může být okra
  • 1 lžíce nasucho opraženého chana dalu *
  • 200 g toor dalu *
  • trochu mletého pepře
  • 2 lžíce kokosové dřeně (i sušené)
  • 1 lžíce koriandrových semen
  • 1 lžíce pískavice (řeckého sena) *
  • sušené chilli (dle chuti)
  • tamarindová pasta *
  • olej/ghí
  • špetku asafoetidy *
  • 1 lžíce černých hořčičných semínek
  • 10 kari lístků *
  • 1/2 lžíce mleté kurkumy

Postup:

Nasucho opražené koření s chana dalem, rozmixované v kávomlýnku.

Toor dal necháme aspoň 2 hodiny máčet. Pak dáme vařit, než bude měkký. Mezitím dáme do malé pánvičky nasucho opražit koriandr, pepř, řecké seno, kokos, chana dal a čili. Neustále mícháme, dokud není kokos lehce hnědý. Pak celou směs rozdrtíme v kávomlýnku nebo v hmoždíři najemno.  Do jiné pánve do vody dáme vařit zeleninu – mrkev, hrášek, cibuli, lilek atd. Necháme na ohni tak dlouho, dokud není zelenina skoro hotová.  Přidáme uvařený toor dal, koření, kari lístky a ostatní koření a lžičku tamarindové pasty, osolíme a necháme ještě asi 30 minut jemně bublat. Kdo má rád hořčičná semínka, nechá je na pánvi s trochou oleje popraskat a přidá je ke směsi. Podáváme s rýží nebo idli knedlíčky. Na ty najdete recept zde.

* Všechny suroviny prodává LittleIndia.